Epidemija ebole: WHO šalje stručnjake u Gvineju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) najavila je u četvrtak u Ženevi da će u Conakry, glavni grad Gvineje, uputiti zdravstvene stručnjake sa zadaćom da identificiraju osobe koje su bile izložene smrtonosnom virusu ebole.

Ući u trag osobama koje su bile izložene virusu u gradu od 2 milijuna ljudi teže je nego učiniti to na izvorištu epidemije, a to je Guinea Forestiere, nekih 900 kilometara udaljena od prijestolnice.

Sedamnaest djelatnika počelo je intenzivno se uvježbavati za misiju u Conakryju, objavio je WHO i objasnio da će "oni odlaziti u zajednice i pratiti specifične osobe koje su imale kontakte sa zaraženima".

Ebola može ubiti 9 od 10 oboljelih, a prenosi se dodirom s oboljelima ili njihovim tjelesnim tekućinama. Do danas je u Gvineji identificirano 157 mogućih slučajeva ebole, od čega je 101 slučaj završio smrću, objavio je WHO.

U Liberiji se sumnja na 21 slučaj, a potvrđeno je deset smrti, no stručnjaci strahuju da bi se virus mogao proširiti po zapadnoj Africi. Testovi u Maliju, Gani i Sierra Leoneu zasad su negativni.

WHO je u utorak procijenio da će trebati od dva do četiri mjeseca da se suzbije epidemija, prva u toj regiji, a dosad je utvrdio da je 600 osoba bilo izloženo oboljelima u Gvineji i Liberiji.

Unatoč većim mjerama opreza u gradovima, čini se da se zbog guste naseljenosti virus u njima lakše širi nego na selu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter