Epidemija E. coli u Francuskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Petero djece, koja su hospitalizirana na sjeveru Francuske nakon što su jela govede hamburgere zaražene bakterijom E. coli, u teškom su stanju, objavili su u cetvrtak dužnosnici, upozoravajuci na mogucu širu epidemiju.

Strucnjaci procjenjuju da bakterija koja se pojavila u Francuskoj nije povezana s tipom E. coli koja je usmrtila 37 i inficirala 3.000 osoba na sjeveru Njemacke i u još nekim europskim zemljama.

Njemacki lanac supermarketa Lidl povukao je s polica zamrznute hamburgere koji su, kako se vjeruje, izvor zaraze u Francuskoj. Prodavali su se pod markom Steaks Country s istekom valjanosti 10.,11. i 12. svibnja, kažu dužnosnici.

Šestero djece, u dobi od 20 mjeseci do osam godina i iz razlicitih gradova regije Pas de Calais, primljeno je u srijedu u bolnicu u gradu Lilleu nakon pojave krvave dijareje. Jedno je dijete ubrzo pušteno, no ostalih petero je u teškom stanju zadržano u bolnici. Troje je na hemodijalizi, postupku kojim se iz krvi uklanjaju otpadne tvari u slucaju zatajenja bubrega.

Iako do epidemije u Francuskoj dolazi u vrijeme zaraze inficiranim klicama graha od koje je umrlo 36 osoba u Njemackoj i jedna u Švedskoj, zdravstveni dužnosnici kažu da francuski slucajevi ocito nisu povezani s onima u Njemackoj.


Podijeli: Facebook Twiter