EP u košarci: Hrvatska uvjerljiva protiv Finske

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska košarkaška reprezentacija otvorila je drugi krug Europskog prvenstva pobjedom u Ljubljani protiv Finske 88-63 (17-11, 22-9, 24-18, 25-25) čime je načinila još jedan korak bliže plasmanu u četvrtfinale.

Finska je najveća senzacija EP-a koja je na putu do drugog kruga pobijedila Grčku, Tursku i Rusiju, a izgubila samo od Italije. Međutim, odabranici Jasmina Repeše "uništili" su momčad Henrika Dettmanna. Hrvatsku su do važne pobjede predvodili Damjan Rudež sa 17 koševa, Bojan Bogdanović s 15, Ante Tomić s 11 koševa i sedam skokova te Roko Leni Ukić s 11 koševa, a među strijelce se upisalo svih 12 naših igrača.

Kod Finaca najefikasniji su bili Shawn Huff s 10 koševa te Mikko Koivisto, Tuukka Kotti i Teemu Ranniko s po osam koševa. Najbolji finski igrač Petteri Koponen zabio je svega pet koševa.

Za hrvatske košarkaše slijedi dan odmora, a u subotu u 14.30 sati očekuje ih utakmica protiv Italije. Posljednji susret u drugom krugu Hrvatska će imati u ponedjeljak protiv Grčke.

Hrvatska je na otvaranju utakmice imala velikih problema sa šutom, no sve je kompenzirala sjajnom obranom i odličnim skokom, posebno u napadu. Prvu četvrtinu naši su igrači otvorili s 0-8 za tri poena, no imali su 19 skokova, čak devet skokova više od Finaca, pri čemu osam u napadu.

Kada je Rudež uspio spojiti dvije trice, Hrvatska je pobjegla na šest razlike (17-11). Na otvaranju druge dionice Rudež je povećao na 19-11, a zatim je Ukić položio za 21-11 i Hrvatska je pobjegla na deset razlike. Vrlo brzo je bilo plus 18 (30-12) i već tada je bilo jasno da Hrvatska ne može izgubiti ovu utakmicu. Prvi koš iz igre u drugoj četvrtini Hrvatska je primila tek nakon šest minuta igre i na odmor otišla sa sjajnih 39-20.

Hrvatska dominacija nastavila se i u trećoj dionici, pa je naša prednost u jednom trenutku iznosila i 28 koševa viška, a na odmor uoči posljednjih deset minuta otišlo se s 25 koševa prednosti (63-38). U zadnjoj dionici Hrvatska je imala i više od 30 koševa prednosti, a priliku su dobili i igrači koji su do sada imali skromnu minutažu - Lukša Andrić te braća Ante i Mario Delaš. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter