EP u karateu: Hrvatskoj ekipna bronca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska karatistica Ana Lenard osvojila je naslov europske prvakinje u kategoriji do 61 kilograma na EP u Tampereu, 23-godišnja Samoborka u finalu je vrlo brzo povela, ubrzo osvojila nova dva boda, a srpska predstavnica Sanja Cvrkuta do kraja je samo smanjila rezultat (3-1).

Lenard je u subotu osvojila dvije medalje, osim pojedinačnog zlata stigla je i do ekipne bronce uz Azru Saleš, Ana-Mariju Bujas Čelan i Ivonu Tubić. Naše karatistice do jedine medalje koja im je nedostajala u kolekciji odličja s prvenstava Starog kontinenta stigle su u pravom sportskom trileru u kojem su bile bolja od Švicarske ukupnim rezultatom 1-0.

Zahvaljujući pravovremenoj žalbi izbornika Drage Galine, Ivona Tubić potvrdila je pobjedu protiv europske prvakinje Fanny Clavien (2-1). U nastavku Azra Saleš remizirala je u dvoboju s Noemi Kornfeld (1-1). U posljednjem susretu Ana-Marija Bujas-Čelan ipponom je povela 3-0, međutim Elena Quirici se postupno vraćala i u završnici stigla do izjednačenja. Bujas-Čelan je u završnih desetak sekundi održala remi (3-3) i hrvatska reprezentacija u Tampereu ostvarila je i treću medalju na EP-u u Finskoj.

Osim Lenard, dvije medalje u istom danu ostvarila je i Opatijka Ivona Tubić u kategoriji do 68 kg. U susretu za brončanu medalju bila je bolja od još jedne predstavnice Srbije Ivane Čomagić 2-1.

Bez odličja u pojedinačnoj konkurenciji ostale su Jelena Kovačević u kategoriji do 55 kg, u kontroverznoj borbi izgubila je od Francuskinje Emilie Thouy (0-5), te Ana-Marija Bujas-Čelan u teškoj kategoriji. Nakon početnog vodstva Ana-Marije, uvjerljivu pobjedu zabilježila je Finkinja Helena Kuusisto (7-1).

Posljednjeg dana prvenstva kataši se bore za brončana odličja. Muška vrsta sastaje se s Portugalom, a protivnik ženskoj selekciji je reprezentacija Njemačke.

Na 49. EP-u u Tampereu sudjeluje 480 natjecatelja iz 43 zemlje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter