EP u karateu: Hrvatice zlatne

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi put u povijesti hrvatska ženska karate reprezentacija u borbama u ekipnoj konkurenciji osvojila je naslov europskog prvaka. U finalnom susretu Hrvatska i Francuska odigrale su 1-1, ali je zbog bolje bodovne razlike (3-2) Hrvatska osvojila zlatnu medalju.

Ivona Tubić izvrsno je otvorila dvoboj protiv Lucije Ignace, povela 1-0. Francuskinja je ubrzo izjednačila, a 18 sekundi prije kraja borbe u potpunosti preokrenula rezultat i pobijedila 2-1. Aktualne svjetske prvakinje na taj način povele su u ukupnom rezultatu 1-0.

U nastavku je, međutim, briljirala Azra Saleš koja je s 2-0 svladala Nadege Ait Ibraim. Početni bod ostvarila je već u ranoj fazi borbe, a drugi, ispostavilo se odlučujući za konačni uspjeh, u trenucima kad je Francuskinja tražila posljednju prigodu za remi u tom susretu.

Zbog bolje bodovne razlike Ana-Mariji Čelan dovoljan je bio i neodlučen ishod protiv Alessandre Recchie za ukupnu pobjedu hrvatske vrste.

U vrlo dramatičnom dvoboju već prema tradiciji Čelan je dosta dugo održavala 0-0, da bi na polovici borbe stekla minimalnu prednost. U posljednjih pola minute, nakon što je izjednačila na 1-1 Recchia je očajnički nastojala ostvariti završni bod, u čemu u konačnici nije uspjela.

Hrvatska reprezentacija u sastavu Azra Saleš, Ivona Tubić, Ana-Marija Čelan i Ana Lenard osvojila je jedinu medalju naše vrste na 48. EP-u u karateu, ali prvi put uopće naslov prvaka Europe u ekipnoj konkurenciji.

Jutros je Ivona Tubić izgubila susret za brončanu medalju u kategoriji do 68 kg od crnogorske predstavnice Marine Raković s 3-0.

EP u Budimpešti, na kojem nastupa više od 550 natjecatelja iz 45 zemalja, završava u nedjelju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter