EP u boćanju: Pazin odbrojava zadnjih 40 dana

Aleksandar Anzur, Renato Krulčić, Milan Celija, Roland Marčelja i Gianfranco Santoro M. PILAT
Aleksandar Anzur, Renato Krulčić, Milan Celija, Roland Marčelja i Gianfranco Santoro M. PILAT

Nešto više od mjesec dana, točnije 40 dana, dijeli Pazin od početka Europskog prvenstva u boćanju, najznačajnijeg sportskog događaja desetljeća, kako za grad, tako i za širu okolicu. Pripreme za natjecanje koje će se održati od 3. do 8. rujna su u punom jeku, kako one koje se tiču same organizacije, tako i one vezane uz reprezentaciju koja na mjestu gdje će se odvijati velika europska boćarska smotra odrađuje drugu fazu priprema.

Da bi javnost pobliže upoznali dokle se stiglo i što je još za učiniti, Organizacijski odbor PEUB-a te izaslanstvo reprezentacije Hrvatske održali su jučer u hotelu Lovac konferenciju za novinare.

- Nakon 23 godine PEUB je ponovno u Pazinu. Za razliku od tog prvenstva u Pazinu će ove godine biti puno više ekipa i puno više popratnih sadržaja, a i samih posjetitelja - rekao je gradonačelnik Pazina Renato Krulčić, koji je i predsjednik Organizacijskog odbora EP-a. - Sve aktivnosti oko organizacije natjecanja su pred završetkom. Uređuje se boćarska dvorana, a potom će se uređivati i vanjsko boćalište koje će biti natkriveno. Činimo sve da se za taj događaj pripremimo što bolje, osiguravamo sve što je po pravilniku FIB-e potrebno. Očekuje nas sigurno jedan veliki boćarski spektakl, ali i jedan vrhunski zabavni događaj. Nadamo se da ćemo kao Grad Pazin biti dobri i uspješni domaćini, nadodao je gradonačelnik.

Za uspjeh prvenstva morale bi se pobrinuti i same reprezentacije, njih 17 koliko ih se prijavilo, Njemačka, BiH, Belgija, Bugarska, Španjolska, Estonija, Francuska, Italija, Monako, Crna Gora, Rusija, Srbija, Slovenija, Slovačka, Švicarska, Turska te Hrvatska. Na osnovu prijava izrađen je pravilnik i raspored, pojasnio je Aleksandar Anzur, potpredsjednik Svjetske boćarske federacije. Koji će igrači predstavljati Hrvatsku znat će se za koji dan, a očekivanja od naše izabrane vrste nisu mala.

- Mi odrađujemo drugi krug priprema. Radi se ozbiljno, igrači su shvatili samu težinu ovog događaja budući da smo domaćini. Htjeli bi se odužiti svima, Pazinu, Istri, a i Hrvatskoj. Znamo što nas očekuje i želimo se maksimalno spremiti. Nakon ovih priprema još nas čeka jedna provjera u Tivtu na petoboju nacija ex Jugoslavije. Potom ćemo, krajem kolovoza, još odraditi tri dana priprema u Pazinu kad šator na vanjskom boćalištu bude spreman - referirao je izbornik Milan Celija.

Velika očekivanja Kako je rečeno i sami igrači svjesni su težine izazova koji se stavljaju pred njih te čine sve kako bi kroz ovih nekoliko dana opravdali poziv među šestorku koja će pokušati zadovoljiti apetite javnosti. - Očekivanja su uvijek velika, pogotovo kad se igra doma. Osobno se nadam da ćemo ih ispuniti, prvenstveno zbog publike koja će ovdje biti dodatni motiv. Iskustva i znanja imamo i uz malo sreće možemo do kraja - rekao je Roland Marčelja.

Na njegovo se razmišljanje nadovezao i aktualni europski prvak u disciplini pojedinačno Gianfranco Santoro, koji je uz Marčelju trenutno najbliži šestorci koja će predstavljati Hrvatsku.

- Atmosfera u reprezentaciji je odlična. Stručni stožer uz organizatore radi sve kako bi nam pružio maksimalne uvjete treniranja, a kako bi dosegli potrebnu razinu forme za prvenstvo. Nadam se da ćemo obradovati ljubitelje boćanja i donijeti barem dva zlata, kako bi se odužili svima. (Mladen PILAT)


Podijeli: Facebook Twiter