EP traži objašnjenja od SAD-a o špijunaži

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europski parlament je u četvrtak zatražio hitna objašnjenja Washingtona o optužbama za američku špijunažu europskih institucija i građana, i povjerio jednom od svojih povjerenstava brigu o istrazi takve prakse.

U rezoluciji usvojenoj s 483 glasova nasuprot 93, parlament "oštro osuđuje špijunažu reprezentativnih tijela Europske unije". Ako se informacije u tom smislu potvrde, afera "bi mogla utjecati na transatlantske odnose", upozoravaju zastupnici.

Usporedo s glasovanjem o toj rezoluciji, predsjednici sedam političkih skupina parlamenta odlučili su u četvrtak jednoglasno povjeriti svojem povjerenstvu za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove brigu o provođenju dublje istrage o toj aferi te su naložili podnošenje izvješća do kraja godine.

Zastupnici tog povjerenstva morat će raditi s nacionalnim parlamentima i skupinom stručnjaka EU/SAD koju je osnovalo Europsko povjerenstvo, ističu zastupnici. Afera je izbila kad je bivši zaposlenik američkih obavještjnih službi Edward Snowden razotkrio mogućnosti američke Nacionalne agencije za sigurnost (NSA) za prisluškivanje i špijuniranje milijuna ljudi u svijetu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter