EP: Pučanima i socijalistima po 5 novih zastupnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zahvaljujući izborima u Hrvatskoj, dvije najjače političke grupacije u Europskom parlamentu, pučani i socijaldemokrati, dobit će po pet novih zastupnika, pa će od 1. srpnja ove godine Europska pučka stranka (EPP) brojati 275, a Savez socijalista i demokrata (PES) 195 članova parlamenta. Preostalo dvoje zastupnika iz Hrvatske, Ruža Tomašić i Nikola Vuljanić, zasad se neće svrstavati u političke frakcije unutar EP-a.

Rezultate izbora pozdravili su šefovi obiju najvećih grupacija, osvrnuvši se i na vrlo nizak odaziv za koji su u EPP-u, čiji je član HDZ, okrivili vladajuću koaliciju u Hrvatskoj.

»Čestitam HDZ-u i Tomislavu Karamarku na pobjedi na prvim europskim izborima u Hrvatskoj. To je vrlo zaslužena pobjeda i priznanje važne uloge koju je HDZ odigrao u osiguravanju članstva Hrvatske u Europskoj uniji«, poručio je predsjednik EPP-a Wilfried Martens, istaknuvši da je rezultat »dvostruki poraz za socijalističko-liberalnu vladu jer ne samo što je izgubila izbore nego je i vodila vrlo siromašnu informacijsku kampanju prema hrvatskim građanima, što je rezultiralo vrlo niskim odazivom«.

– Vladin ispodprosječni učinak nije najbolji početak za pristupanje Hrvatske EU-u, dodao je Martens, aludirajući na odaziv birača.

Unatoč tome što SDP-ova lista nije osvojila najveći broj mandata, šef kluba zastupnika socijalista i demokrata Hannes Swoboda pozdravio je »snažan rezultat SDP-a« te istaknuo da se veseli što će uskoro tijesno surađivati s novim kolegama.

– Zajedno ćemo raditi za snažniju Europu za ljude, za socijalnu pravdu i poštenje za sve građane, poručio je Swoboda koji, za razliku od Martensa, za slab odaziv ne krivi Vladu Zorana Milanovića. (I. FRLAN/NL)


Podijeli: Facebook Twiter