EP: Pučani i socijalisti dijele mandat predsjednika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Čelnici dviju najvećih političkih skupina u Europskom parlamentu dogovorili su se u utorak da će u prve dvije i pol godine predsjednik tog tijela biti socijalist, a u preostale dvije pol godine kandidat Europske pučke stranke.

Na sastanku čelnika zastupničkih klubova Manfreda Webera iz Europske pučke stranke (EPP) i Martina Schulza (socijalisti i demokrati) dogovorena je podjela mandata predsjednika Europskog parlamenta, kao što je bio slučaj i u prethodnim sazivima.

U prve dvije i pol godine to će biti socijalist Martin Schulz, a od 1. siječnja 2017. godine kandidat EPP-a.

Iz EPP-a je, priopćeno je da je na sastanku, postignut veliki napredak u formiranju većine u Europskom parlamentu i o oblikovanju reformskog programa za sljedećih pet godina.

- Čelnici dviju skupina Manfred Weber i Martin Schulz postigli su u utorak znatan napredak u oblikovanju stabilne i održive većine u Europskom parlamentu te u oblikovanju reformskog programa za sljedećih pet godina, kaže se u priopćenju.

Novi saziv Europskog parlamenta održat će konstitutivnu sjednicu 1. srpnja, kada bi trebao biti izabran predsjednik Parlamenta. Na sljedećoj plenarnoj sjednici, sredinom srpnja, Europski parlament bi mogao glasovati o novom predsjedniku Europske komisije, ako šefovi država ili vlada na svom summitu krajem ovoga tjedna imenuju kandidata. Očekuje se da će na summitu biti predložen bivši luksemburški premijer Jean-Claude Juncker za nasljednika Josea Maneula Barrosa. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter