EP odbojkašice: Hrvatska bez polufinala

Ivana Miloš teško protiv bloka (www.cev.lu
Ivana Miloš teško protiv bloka (www.cev.lu

Hrvatske odbojkašice zaključile su svoj odličan nastup na Europskom prvenstvu u Njemačkoj i Švicarskoj. Večeras su u četvrtfinalu u tri seta za 81 minutu izgubile od Njemačke, europskih viceprvakinja koja je pred svojom publikom bila nesavladiva prepreka. Hrvatska u svojim redovima ima jedno od najugodnijih iznenađenja prvenstva, Istranku Samantu Fabris, koja je i večeras bila prva hrvatska napadačica s 18 poena.

Sjajnim nastupom u prošloj utakmici protiv Nizozemske Samanta Fabris natjerala je izbornika Lovrinova da ju od prve minute pošalje na parket. Istranka je tako u startnoj postavi zaigrala na poziciji dijagonale umjesto kapetanice Sanje Popović i napadačku ulogu nastavila sjajno odrađivati. No, problem je bio u lošem prijemu servisa. Njemačke su igračice servisima gađale Malević i zahvaljujući tome većim dijelom prvoga seta vodile dva do tri poena razlike. Preokret je stigao kad su se nakon 17:12 vodstva domaćina, u napadu Fabris priključile i Topić i Jerkov. Konsolidiran je i prijem i Hrvatska je povela 22:20. Nažalost, uslijedilo je par uspješnih obrana i blokova njemačkih igračica uz par loših dizanja tehničarke Grbac i na koncu je Jerkov promašila servu za 25:23 i prvi set je pripao Njemačkoj.

Pri njemačkom 6:3 vodstvu u drugom setu ubacio je izbornik Lovrinov na parket, prvi puta na prvenstvu, nedovoljno oporavljenu Sennu Ušić kako bi se poboljšao prijem servisa, ali je zaostatak narastao na 4:8, bez obzira što je do tog trenutka Fabris već nanizala ukupno 10 poena. Stečenu su prednost Njemice držale zahvaljujući slaboj igri u obrani Hrvatske i na drugi se tehnički time out otišlo pri rezultatu 16:11.

Serijom servisa Ane Grbac Hrvatska je smanjila na 16:15. No, dalje od toga nije išlo, njemački je blok "pomeo" hrvatske napadačice i na semaforu je pisalo 24:18. Stigle su još izabranice Igora Lovrinova do 24:23, a onda je Kozuch poentirala za 2:0. Dva izgubljena seta identičnim rezultatom ostavila su traga i Njemačka je treći set otvorila s 4:0. S Popović umjesto Jerkov u postavi Hrvatska je izjednačila na 10:10, a potom napadom Miloš i povela 15:13. Uslijedila je 6:0 serija domaćih i ubrzo su Njemice proslavile ulazak u polufinale.

Susret četvrtfinala EP-a odbojkašica Njemačka - Hrvatska 3:0 (25:23, 25:23, 25:18).. Dvorana Gerry Weber. Gledatelja: 6.600. Suci: Sobrero (Ita), Zahorcova (Češ).

NJEMAČKA: Durr (L), Weiss, Hanke, Brinker, Brandt, Geerties, Poll, Ssuschke-Voigt, Furst, Beier, Hippe, Kozuch, Thomsen, Izquierdo (L).

HRVATSKA: Ušić - Jogunica, Grbac, Topić, Ćutuk, Jerkov, Miloš, Popović, Fabris, Brčić, Malević, Alajbeg, Poljak. (R. CAR)

Rusija i Belgija u polufinalu
Odbojkašice Rusije i Belgije plasirale su se u polufinale. Ruskinje su u četvrtfinalu u Halleu s uvjerljivih 3:0 (25:20, 25:23, 25:19) svladale Turkinje, dok su Belgijanke u Zürichu s 3:2 (22:25, 25:23, 21:25, 25:20, 15:9) nadigrale Francuskinje. U polufinalu će se sastati Njemačka i Belgija te Rusija i pobjednik susreta Srbija - Italija.

 


Podijeli: Facebook Twiter