EP: Krajnja desnica nije uspjela osnovati klub

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Krajnje desne europske političke stranke u utorak nisu uspjele u prvom zadanom roku osnovati klub zastupnika unutar novoga Parlamenta Europske unije, no francuska čelnica Marine Le Pen obećala je da će se angažirati na daljnjim pokušajima.

Euroskeptične i protuimigrantske stranke postigle su velik uspjeh na europskim izborima održanim prošli mjesec potaknuvši bojazan da će ugroziti zakonodavni proces u novome Europskom parlamentu koji bi s radom trebao početi 1. srpnja. Ali utjecaj u parlamentu ovisi i o pripadnosti određenoj političkoj skupini koja mora imati najmanje 25 zastupnika iz sedam zemalja članica EU-a.

Le Pen, čelnica francuske krajnje desne Nacionalne fronte obećala je da će oformiti klub zastupnika nakon pobjede na parlamentarnim izborima u Francuskoj.

Za svoju je stvar pridobila nizozemsku Stranku slobode, talijansku Sjevernu ligu, austrijsku Slobodarsku stranku i belgijsku Vlaams Belang, no nije uspjela zajamčiti savez s krajnje desnim strankama iz još dviju zemalja.

U današnjem priopćenju Nacionalne fronte piše da se ta stranka i njezini saveznici zalažu za "kvalitetu i dosljednost, a ne za jednostavna i preuranjena rješenja". Neispunjenje prvoga zadanog roka iz Fronte su pripisali odluci da ne udružuju snage s pokretima čije su vrijednosti nekompatibilne njihovima.

Le Pen već dugo odbija bilo kakvu vezu s ultranacionalističkom grčkom strankom Zlatnom zorom i s mađarskim Jobbikom. Obećala je da će nastaviti pregovarati s potencijalnim partnerima koji će omogućiti osnivanje čvrstog, snažnog i vjerodostojnog saveza.

Njemački parlamentarni zastupnik, liberal Alexander Graf Lambsdorff smatra da je dobra vijest da su euroskeptici i dalje podijeljeni. "To nam pokazuje da nacionalisti ne mogu oblikovati modernu Europu. Ne mogu se složiti čak ni o kvalitetnoj suradnji", veli on. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter