EP: Juncker će prvi pokušati okupiti većinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Čelnici političkih skupina u Europskom parlamentu dogovorili su se u utorak da kandidat najjače parlamentarne frakcije Jean-Claude Juncker prvi pokuša formirati većinu u EP-u.

"Kandidat najveće skupine Jean-Claude Juncker bit će prvi koji će pokušati formirati traženu većinu", kaže se u zajedničkoj izjavi šefova parlamentarnih skupina, koji su se okupili prije neformalnog sastanka čelnika zemalja članica.

Ta izjava je donesena uz potporu političkih skupina koje predstavljaju 645 članova dosadašnjeg saziva Europskog parlamenta i najmanje 561 člana novog saziva, koji će preuzeti dužnost 1. srpnja.

Dogovoreno je da će šefovi dvaju najvećih zastupničkih klubova Joseph Daul (EPP) i Hannes Swoboda (socijalisti) predati tu izjavu predsjedniku Europskog vijeća Hermanu Van Rompuyu i informirati ga o odluci konferencije predsjednika, foruma koji okuplja političke skupine u Europskom parlamentu.

Nakon toga će se u utorak navečer na poziv Van Rompuya okupiti čelnici država članica na neformalnoj večeri i razgovarati o rezultatima izbora za EP.

Za sada se ne očekuje da Europsko vijeće imenuje kandidata za predsjednika Europske komisije, nego je vjerojatnije da će Van Rompuy dobiti mandat da obavi konzultacije s političkim skupinama u EU-parlamentu da bi se vidjelo koji kandidat može okupiti većinu.

Prije radne večere šefovi država ili vlada sastat će se i na stranačkoj razini, ne bi li unutar svoje političke obitelji dogovorili stajališta oko izbora čelnika europskih institucija.

Čelnici parlamentarnih skupina u svojoj su se izjavi obvezali da će kroz "dijalog i konzultacije pokušati odrediti kandidata za predsjednika Europske komisije iz političke obitelji koja može formirati potrebnu kvalificiranu većinu u Europskom parlamentu".

Pitanje je koliko je Europskom vijeću, tijelu koje okuplja države članice, prihvatljivo takvo tumačenje Lisabonskog ugovora, jer bi ono po tome praktički bilo isključeno iz procesa izbora predsjednika Europske komisije.

Po izjavi čelnika parlamentarnih skupina, ispada da Europski parlament predlaže i bira predsjednika Europske komisije, a Europsko vijeće bi onda samo formalno prihvatilo njihov prijedlog.

U Lisabonskom ugovoru piše da Europsko vijeće, "uzimajući u obzir rezultate izbora za Europski parlament i nakon što održi odgovarajuće konzultacije, kvalificiranom većinom predlaže Europskom parlamentu kandidata za predsjednika Europske komisije. Taj kandidat treba biti izabran od Europskog parlamenta većinom glasova svojih članova.

Ako ne dobije potrebnu većinu, Europsko vijeće treba kvalificiranom većinom unutar mjesec dana predložiti novog kandidata koji treba biti izabran od Europskog parlamenta slijedeći isti postupak". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter