EP izglasao sedmogodišnji proračun EU-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europski parlament izglasao je u utorak na plenarnoj sjednici u Strasbourgu sedmogodišnji proračun za razdoblje 2014.-2020., koji je prvi put manji od prethodnog proračuna.

Za proračun težak 960 milijardi eura, koji je za 3,5 posto manji od proračuna za razdoblje 2007.-2013. glasovalo je 537 zastupnika, 126 ih je bilo protiv, a 19 suzdržanih.

"Ovo je iznimno važno glasovanje. Zahvaljujući današnjem pristanku Europskog parlamenta novac za europske fondove osiguran je na vrijeme od 1. siječnja 2014. godine.

To znači da se prijeko potrebna europska sredstva mogu ulagati u razne programe počevši od onoga za borbu protiv nezaposlenosti mladih, za potporu manje razvijenim regijama kroz strukturne fondove, do iznimno potrebnog financiranja istraživanja i razvoja te potpore poljoprivredi", rekao je predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz.

Schulz je istaknuo da Parlament nije zadovoljan visinom odobrenih sredstava, da je tražio ambiciozniji iznos kako bi se snažnije potaknuo gospodarski rast, koji bi stvarao nova radna mjesta.

Politički dogovor o višegodišnjem proračunu (MFF) bio je postignut još u lipnju, ali parlament nije htio glasovati o njemu dok se ne ispune uvjeti koje je postavio - da zemlje članice pristanu na zatvaranje rupa u ovogodišnjem proračunu.

U sljedećem sedmogodišnjem proračunskom razdoblju Hrvatska će imati na raspolaganju 11,7 milijardi eura. Kada se od toga iznosa odbije ono što će Hrvatska uplaćivati u europski proračun, proizlazi da će godišnje imati na raspolaganju oko milijardu eura. Međutim, najveći dio toga iznosa nije zajamčen novac i on će se moći povući na temelju kvalitetnih projekata koji će morati zadovoljiti stroge kriterije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter