EP izbori: Odaziv će biti do 25 posto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bez obzira na deklarativne izjave građana da će izaći na izbore za Europski parlament mnogi analitičari smatraju da će odaziv birača na tim izborima biti rekordno nizak, a o takvom se odazivu u javnosti raspravlja kao o već gotovoj činjenici.

- Odaziv će najvjerojatnije biti između 20 i 25 posto. To je vladajuća koalicija htjela i zato je izbore raspisala za datum za koji su raspisani, navodi politički analitičari Žarko Puhovski. Posljedica slabog odaziva bila bi natproporcionalna zastupljenost birača centra i ljevica, a HDZ bi bio slabije zastupljen jer su njegovi birači manje zainteresirani za te izbore, smatra Puhovski. To bi imalo posljedica i po izborni rezultat, a "sve ide za time da SDP bude nadreprezentiran, a posljedica toga mogla bi biti i jedno mjesto više za Hrvatske laburiste". Analitičar Nenad Zakošek, pak, kaže da mnogi ni ne znaju da su izbori ni čemu služe. Kad je riječ o izborima za Europski parlament zakazali su i mediji i političke stranke, a posljedica svega je da nedostaje motivacija.

I Zakošek procjenjuje da bi od slabog odaziva mogla profitirati  lista SDP/HNS/HSU, gdje računaju da su njihovi birači obrazovaniji i motiviraniji za te izbore. Od malih stranaka, osim Hrvatskih laburista, teško da će itko postići uspjeh na izborima. Puhovski je podsjetio da je odaziv na te izbore mali i u zemljama EU, ali je kada je riječ o prvom izlasku birača nove članice Unije izlazak veći. (Tihomir PONOŠ/NL)

Jakovčić. Sigurno osvajamo jedan mandat 

Prema anketama, lista Ivana Jakovčića dobiva 2,2 posto glasova na izborima za Europski parlament.

- To je odličan rezultat jer je jasno da sigurno osvajamo jedan mandat za Europski parlament. Naravno, pod uvjetom da mi svi oni koji su glasali za mene na mjesto župana prije četiri godine ponovno daju svoje povjerenje.

Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić, koji na izbore za europski parlament izlazi s nezavisnom listom, od jučer može računati i na podršku Šibenskog građanskog foruma. Jakovčić se susreo sa Vladom Kužinom, predsjednikom udruge Šibenski građanski forum koja ima dva vijećnika u Gradskom vijeću, a iako službeni dogovor nije postignut, iz izjava je jasno da će ŠGF pozvati svoje birače da na izborima za EU parlament glasuju za nezavisnu listu Ivana Jakovčića.

- Ovo je prvi susret upoznavanja. Naša lista ima značajnu podršku regionalnih stranaka, uz IDS tu su PGS, Međimurski demokratski savez, Zagorski demokratski savez, Dubrovački demokratski savez, Hrvatska demokratska regionalna stranka, te značajnog broja nevladinih organizacija. U tom kontekstu je i ovaj razgovor, rekao je Jakovčić dodavši kako je siguran da će osvojiti jedno, a vjerojatno i dva mjesta u europskom parlamentu. (T. G., Z. D.)


Podijeli: Facebook Twiter