EP boćanje: Leo Brnić na krovu Europe

Zlatni Leo Brnić
Zlatni Leo Brnić

Hrvatski brzinac Leo Brnić osvojio naslov prvaka Europe u dramatičnom nadmetanju sa bivšim svjetskim prvakom Slovencem Alešom Borčnikom kojeg je uspio nadvisiti tek nakon dodatne serije izbijanja 24:23. Gianfranco Santoro i Roland Marčelja izgubili polufinale parova od Gorana Jurića i Daria Stojčića iz Bosne i Hercegovine 6:9.

Europsko boćarsko prvenstvo najuspješnije je međunarodno natjecanje na kojem su ikada nastupili hrvatski boćari. Hrvatska se prvi puta okitila sa dva zlata zahvaljujući još u petak Anti Grančiću koji je osvojio naslov prvaka u disciplini pojedinačno klasično i Leu Brniću koji je ispunjenim tribinama donio novu veliku radost i osvojio istu titulu u brzinskom izbijanju.

Kako se još u polufinalu brzinskog izbijanja prolazak u finale rješavao u čak tri serije ni naslov prvaka Europe nije mogao biti odlučen drugačije nego u dodatnoj seriji izbijanja. Bivši svjetski juniorski prvak Leo Brnić i bivši svjetski seniorsko prvak Slovenac Aleš Borčnik ponovno su gledateljima priredili pravi spektakl.

Temeljnu seriju izbijanja završili su s jednakim brojem od 45 pogodaka, uz jednu izbačenu boću više Borčnika. Stoga se nakon pola sata odmora pristupilo novoj seriji od dvije i pol minute izbijanja u kojoj oba boćara nisu popuštala praktički do zadnje sekunde i posljednje boće.

No, Brnić je ovoga puta nošen gromoglasnom podrškom s tribina bio čak i brži, a što je najvažnije i precizniji od Borčnika, pogodio 24, a promašio svega dvije boće, dok je Slovenac na isti broj izbačaja bio tri puta neprecizan te se zaustavio na 23 pogotka i Brnić je mogao početi slaviti svoj prvi naslov prvaka Europe.

Hrvatskom paru bronca gorkog okusa

Gianfranco Santoro i Roland Marčelja izgubili su pak polufinale parova od Gorana Jurića i Daria Stojčića iz Bosne i Hercegovine 6:9 te tako ostali na ranije osvojenoj brončanoj medalji.

Mislilo se da je loša igra Santora i Marčelje u četvrtfinalu parova sa Fincima bila samo loš dan, posljedica dugog čekanja. No kada je krenulo polufinale, izboreno nakon što je muka mučena sa simpatičnim Fincima, na terenu boćarske dvorane krenulo je ponovno sve nizbrdo.

Ovoga puta za protivnika su imali par iz BiH, Stojčića i Jurića, koji su pak senzacijom u četvrtfinalu, pobijedivši svjetske prvake Francuze Graila i La Postu upozorili da su vrijedni posebne pažnje.

Izgleda da su svi to shvatili osim našeg para koji su igrom ispod polufinalnog nivoa lako dozvolili da suparnici povedu 4:0 nakon četiri butade. Onda je, kao i dan ranije, Santoro preuzeo izbijanje i prepustio valjanje Marčelji. Uslijedilo je nešto bolje izdanje naših reprezentativca koji su došli i do poravnanja 5:5.

Presudno je bilo nekoliko krivih valjanja odmah nakon toga, što su protivnici iskoristili i stvorili prednost (9:5). Muku našima skratio je Stojčić u zadnjoj butadi nakon što je isteklo vrijeme, pogodivši balina čime su reprezentativci BiH ostvarili još jednu senzacionalnu pobjedu i ušli u finale, dok su naš par poslali kući s broncom gorkog okusa.

U drugom susretu polufinala dalje su prošli Slovenci Janžič i Kozjek koji su bili bolji od Grossa i Bruzzonea, reprezentativcima Italije. Janžič i Kozjek su kasnije u odličnom finalu parova 13:8 pobijedili Stojčića i Jurića koji su još jednim favoritima pružili odličan otpor. (Kristijan KLARIĆ i Mladen PILAT; snimio Manuel ANGELINI)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter