Enzo Maiorca, svjetski rekorder u ronjenju na dah

Enzo Maiorca, vlasnik 13 svjetskih rekorda u ronjenju na dan, nedavno je boravio u Rovinju
Enzo Maiorca, vlasnik 13 svjetskih rekorda u ronjenju na dan, nedavno je boravio u Rovinju

Nedavno je u Rovinju održana 14. Apnea Academia, na kojoj je specijalni gost i predavač bio legenda talijanskog i svjetskog ronjenja na dah Enzo Maiorca, vlasnik 13 svjetskih rekorda u klasi No limit.

Rođen je u Italiji, na otoku Siracusa, a rekorde u ovom ekstremnom sportu ostvario je između 1960. i 1974. godine. Danas, kao 82-godišnjak, kako sam veli, more gleda samo na horizontu, ali se njegova ljubav prema velikom plavetnilu ne umanjuje.

Dapače, o čarobnom svijetu podmorja, osobnim i nevjerojatnim podvizima, ali i brojnim iskustvima u ronjenju na dah rado i s guštom priča. Neke od vještina i tehnika ronjenja na dah prenio je mlađim roniocima i sudionicima Apnee. Kako doznajemo, već odmalena priobalje i more bili su njegovo prirodno okruženje.

- Rano sam otkrio ljepote mora, no prvi pravi kontakt s dubinama ostvario sam kao dječarac, daleke 1943. godine, kada sam na otoku pronašao plinsku masku koju su ostavili američki vojnici. Nakon što sam je poduže razgledavao, na pamet mi je palo da je upotrijebim kao masku za ronjenje. Oblijepio sam je raznim trakama i ljepilom te zaronio. Bio je to moj prvi "slavni" uron, kada sam pod vodom izdržao punih deset sekundi. Imao sam dvanaest godina, objašnjava Maiorca.

Od tog urona dječak iz Siracuse postao je opčinjen morem. Opčinjenost je godinama bila sve veća, pa i danas kad priča o njemu oči mu postaju mekše, djetinje i još modrije. Jednostavno, on more naziva svojom velikom ljubavlju.

Maiorca je prvi u svijetu zaronio na dubinu od 50, a potom i na 101 metar. Fascinantan je i podatak da je upravo inspiriran njegovim podvizima Luc Besson 1988. godine snimio jedan od najljepših filmova posvećenih moru i ronjenju - "Veliko plavetnilo". (piše i snimila N. ORLOVIĆ RADIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter