Wentworth Miller ne želi ići u Rusiju jer je gej

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glumac Wentworth Miller, poznat po ulozi u Foxovoj seriji "Zakon braće", odbio je poziv da kao počasni gost sudjeluje na međunarodnom filmskom festivalu u Sankt Petersburgu jer kaže da je kao homoseksualac duboko zabrinut zbog stava ruske vlade prema LGBT zajednici.

"Hvala vam na pozivu. Kao netko tko je i ranije boravio u Rusiji te ima i ruske korijene bio bih sretan da mogu prihvatiti poziv. Međutim, kao homoseksualac moram ga odbiti", poručio je Miller (41) u pismu objavljenom na stranici skupine GLAAD koja promovira ugled LGBT zajednice u medijima.

Glumac je rekao da je "duboko zabrinut stavom i ponašanjem ruske vlade prema homoseksualnoj zajednici" i da ne želi sudjelovati na festivalu u zemlji gdje ljudima poput njega "sustavno uskraćuju temeljna prava da otvoreno vole i žive".

Ruski zakon koji je potpisao predsjednik Vladimir Putin uvodi novčanu kaznu do 5.000 rubalja (156 eura) za građane koji među malodobnicima promiču gej kulturu "s nakanom da potiču netradicionalne oblike spolnosti" ili oblike koji bi prouzročili "izopačeno shvaćanje" po kojemu bi homoseksualne i heteroseksualne veze bile "društveno jednako prihvatljive".

Borci za ljudska prava smatraju zakon diskriminatornim i već je izazvao brojne kritike u svijetu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter