Ensemble Dialogos otvorio sezonu u Eufrazijani

Ensemble Dialogos dojmljivo je uprizorio Marulićevu Juditu (Sebastijan VOJVODA)
Ensemble Dialogos dojmljivo je uprizorio Marulićevu Juditu (Sebastijan VOJVODA)

Izuzetno dojmljivim glazbeno-scenskim uprizorenjem "Judith" svjetski priznatog francuskog sastava Ensemble Dialogos na čelu s Katarinom Livljanić, docenticom pri Katedri za srednjovjekovnu glazbu pariškog sveučilišta La Sorbonne i jednom od najcjenjenijih stručnjakinja za srednjovjekovnu glazbu, sinoć je započela 52. koncertna sezona u Eufrazijani.

Publika se najprije okupila u atriju, gdje je manifestaciju prigodnim riječima otvorio županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica, a dobrodošlicu su joj poželjele ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Sanja Radetić Fatorić te voditeljica glazbeno-scenske djelatnosti Učilišta i izbornica programa Katja Restović. Prvi od deset ovogodišnjih koncerata započeo je zatim u zamračenom prostoru bazilike, gdje se okupljenima "ukazala" Judita Marka Marulića, udovica iz Betulije koja je dekapitiranjem moćnog asirskog vojskovođe Holoferna spasila grad i oslobodila svoj narod.

Uz Katarinu Livljanić, koja je svojim mezzosopranom, ali i recitiranim dijelovima te pokretima i čitavom pojavom nadahnuto utjelovila ponosnu junakinju iz jednog od temeljnih ostvarenja hrvatske renesansne književnosti, nastupili su izvrsni glazbenici Albrecht Maurer (viela, lirica) i Norbert Rodenkirchen (flaute, dvojnice).

Doživljaj priče snažnog emotivnog naboja upotpunjen je esencijalnom scenografijom i kostimima za koje se pobrinula Sanda Herzić. Glazbu je Livljanić rekonstruirala iz gregorijanske i glagoljaške baštine Dalmacije, točnije, kako nam je ispričala iz pisanih izvora iz 16. stoljeća, ali i iz epskih pjesama do danas sačuvanih u usmenoj predaji. Tako je kreirala i zabilježila vokalnu liniju na koju je improvizirajući zajedno s dvojicom glazbenika koji je prate došla do instrumentalnih dionica.

- Nemamo nikakvih podataka da je "Judita" ovako izvođena, ali posegnula sam za ovim epskim spjevom koji je sam po sebi tako lijep, zanimljiv i pjevan te sam se vodila idejom kako bi ga Marulić mogao čuti u svoje vrijeme, otkrila je.

Instrumentalni dio i dalje nije zapisan, no s obzirom na to da "Judith" izvode od 2006. Ensemble Dialogos su ga fiksirali u svojoj usmenoj tradiciji. Umjetnici, koji su uspješno prkosili i zvukovima turističke glazbe koja je u Eufrazijanu dopirala iz okolice, zasluženo su nagrađeni dugotrajnim toplim aplauzom. 

U sljedećem koncertu iz ove manifestacije koja se odvija pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Istarske županije i porečke Turističke zajednice, domaći i strani ljubitelji klasične glazbe će imati prigodu uživati u utorak, 9. srpnja. U programu je nastup Zagrebačkog gitarskog trija osnovanog 1984. godine, koji okuplja Darka Petrinjaka, Ištvana Römera i Gorana Listeša.

Na repertoaru su djela Antonija Vivaldija, Marca Aurelija Zanija De Ferrantija, Paula Bellinatija, Mauricea Ravela, Franna Paraća i Manuela De Falle. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter