Enrico Letta mandatar talijanske vlade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Drugi čovjek talijanske Demokratske stranke (PD, ljevica) Enrico Letta imenovan je u srijedu mandatarom za sastav nove talijanske vlade, čime bi se trebala okončati dvomjesečna kriza vlasti u Italiji.

Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano pozvao je Lettu (46) na sastanak u Kvirinalsku palaču i uručio mu mandat za sastav nove vlade. Dob ovog ambicioznog političara, smatraju njegove kolege, vjerojatno mu je išla u prilog budući da su Talijani na posljednjim izborima izrazili želju da pomlade svoju političku elitu.

Talijanski mediji još su u utorak smatrali da će novi mandatar biti bivši socijalist Giuliano Amato (74), koji je u prošlosti u dva navrata bio talijanski premijer.

Enrico Letta nećak je Giannija Lette, dugogodišnjeg čovjeka od povjerenja Silvia Berlusconija, što bi moglo olakšati dogovore između dviju velikih talijanskih političkih stranaka.

Vremešni talijanski predsjednik, koji ima 87 godina, izabran na drugi mandat kako bi izvukao zemlju iz teške gospodarske krize, jasno je dao do znanja koji će put slijediti: Italiji treba vlada koja će moći okupiti glavne stranke u parlamentu, budući da nijedan koalicijski blok nije dobio dovoljnu većinu da sastavi vladu.

Letta je izjavio da ga je poziv iznenadio no da ga je uz rezervu prihvatio iz osjećaja odgovornosti prema zemlji koja se nalazi u složenoj situaciji. "Prihvatio sam osjećajući na sebi veliku odgovornost jer se ovo do sada nezabilježeno i osjetljivo stanje ne može nastaviti. Zemlja čeka vladu", rekao je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter