Enoteka: Zvonko Bogdan

Ilustracija
Ilustracija

Ime vina: Cuvee No1
Godina berbe: 2011.
Proizvođač: Vinarija Zvonko Bogdan
Lokacija: Jezero Palić/Srbija
Temperatura serviranja:14-16 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: ramstek sa žara
Ocjena: 8,9/10
Cijena (mpc): 90,00 kn (U podrumu)

U svijetu vina i poslovanja čest je slučaj da se poznate ličnosti iz estrade, filma ili pak sporta povezuju s nekim vinom, rjeđe kao direktni proizvođači a češće kao promotori ili suvlasnici. Nedavno smo kušali vino od nogometaša Inieste, probao sam i vino od Jarna Trulia te Marcella Mastroyania, pamtimo i nesretni pokušaj obitelji Cetinski s vinima Capo, a danas bih vam predstavio jednu novost iz Vojvodine.

Zvonko Bogdan je poznati pjevač starogradskih pjesama vrlo popularnog žanra u bivšoj zemlji. Njegovi poznati hitovi: "Život teče" i "Osam tamburaša" sada su dobili novu, "tekuću" dimenziju.

Naime, pred nekoliko godina u suradnji s poslovnim ljudima (Lajoš Čakanj i Marko Dulić), Zvonko Bogdan je pokrenuo vinariju koja je nazvana po njemu.

Dakle, Vinarija "Zvonko Bogdan" je moderna vinarija koja ima svu potrebnu modernu tehnologiju, a pozicionirana je u tradicionalnom vinskom kraju na istočnoj obali jezera Palić, na sjeveru Bačke u blizini Subotice. Vinarija raspolaže s 26 hektara vlastitih vinograda koji se nalaze na zemljištu iz dva sloja. Gornji sloj je od humusa ispod kojeg se nastavlja glineni pojas dubine i do 60 metara.

Danas bih s vama podijelio moje viđenje jednog finog vina koje se zove Cuvee No.1 iz berbe 2011. Vino je kupaža merlota, cabernet franca i frankovke, te su sorte odvojeno vinificirane pa su kasnije odležavale oko dvije godine u novim francuskim barrique bačvicama.

Vino ima lijepu rubin crvenu boju, bistro je i gusto. Nisam ga dekantirao nego sam ga poslužio u velikoj bordoškoj čaši te se je postepeno počelo otvarati. Intenzivnost mirisa je izračena, a miris je fin i ugodan. Na prvi nos dolazi mi nota crnoga ribizla te borovnice, onda ide nota vanilije i cimeta s malo klinčića te suhih šljiva. Kasnije dolazi i malo začinske note te na kraju i cedrovine.

Vino je suho, toplo i djelomično mekano, s druge strane djelomično svježe sa finim taninima i ukusno te punoga tijela. Vino je uravnoteženo, s izraženom intenzivnošću okusa i ima lijepi after-taste s vanilijom i borovnicom. Vino je harmonično, slijedi novosvjetski stil te odlično paše s jelima od crvenog mesa. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter