Enoteka: Žminjski cabernet

Ilustracija
Ilustracija

Ime vina: Cabernet Sauvignon
Godina berbe: 2010.
Proizvođač: Vina Robi Damijanić
Lokacija: Žminj/Istra
Temperatura serviranja: 12-14 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: svinjsko pečenje s grila
Ocjena:  8/10
Cijena (mpc): 40,00 kn (Cicibela, Rovinj)
Jako mi je drago da se žminjski kraj probio na istarskoj vinskoj sceni kao mikrolokacija koja drži točku četverokuta sa Svetom Katarinom, Gračišćem i Lindarom. Prije desetak godina su vlasnici žminjske gostionice Puli Jurića imali pionirski pokušaj na bezačkoj vinskoj sceni, no ostali su samo na manjim količinama namijenjenoj vlastitoj potrošnji.

Robi Damijanić je prvi bezački vinar kojeg treba istaknuti u novijoj istarskoj povijesti u ovome karakterističnom istarskom kraju u kojem ljudi njeguju vinogradarstvo i vinarstvo već stoljećima, a iz ovih krajeva potječe i najpoznatiji istarski enolog Mario Staver.

Robi je zaposlen na porečkom Institutu za vinarstvo i vinogradarstvo kao viši tehnički suradnik a u vlastitim vinogradima koji se nalaze oko sela Damijanići ima 5.000 trseva što iznosi jedan hektar podijeljen pola na malvaziju, a pola na cabernet sauvignon.

U budućnosti misli još posaditi chardonnaya jer želi proizvoditi pjenušava vina. Vinogradi su posađeni 2007. te se nalaze na crvenoj zemlji koja se pokazala jako dobrom u izuzetno kišnoj 2010. godini. Berba je bila početkom listopada te je nakon berbe slijedila maceracija od šest dana, potom alkoholna i malolaktička fermentacija.

Vino je odležavalo šest mjeseci u inoxu, a manji dio u rabljenom barriqueu, pa onda šest mjeseci u boci pred puštanje na tržište. Zbog svježine u vinu, mislim da je pridodana i manja količina terana koja spada u onih 15 posto dozvoljene dodatne sorte, ali svježina može biti i odraz samoga teroira koji Žminjštinu svrstava u kontinentalnu Istru čija mikroklima nema ništa zajedničko sa zapadnom Istrom.

Vino ima lijepu rubin crvenu boju sa purpurnim gornjim rubom, djelomično je gusto i bistro. Ima izraženu intenzivnost finog mirisa. Kada sam otvorio bocu izlazilo mi je svježe bobičasto voće ribiza te borovnice, kasnije note marmalade, pa se javlja za cabernet karakterističan crni papar, potom i nota kave i malo čokolade, onda malo eterskih nota, ali i  lakova te gumenih rukavica.

Vino je suho, djelomično toplo i mekano, sa druge strane ima iznenađujuću svježinu te fine tanine i ugodnu mineralnost pa se lako pije. Vino ima srednje tijelo te je djelomično uravnoteženo jer mu desna strana sa svježinom ipak prevladava.

Intenzivnost okusa je djelomično izražena, a trajnost je djelomično trajna. Kakvoća vina je djelomično fina, vino je djelomično harmonično te se nalazi u svojoj zreloj fazi. Mogli bi ga sljubiti sa svinjskim pečenjem sa grila. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter