Enoteka: Zlatna vala


Često me u mom svakodnevnom poslu, nakon što kušaju naša dobra vina, strani gosti pitaju o tradiciji kvalitetnih vina u našim krajevima. Kad im kažem da je naša novija povijest jako kratka, često se tome čude.

Kada vratim sjećanja na prelazak iz prošlog stoljeća u ovo novo, Marijan Arman je bio u onoj grupi zajedno sa Pilatom, Peršurićem, Ziganteom, Radovanom, Polletijem te Francom Armanom koja se izdignula odmah nakon Coronice, Degrassija, Matoševića i Kozlovića. Ovih deset vinara su na samom početku ovog stoljeća predstavljali udarnu snagu istarskog novog vinskog vala. Tih godina nije bila tolika svijest među gostima o pijenju autohtonih sorti (malvazije, rebule, pošipa) nego su se pretendirale internacionalne sorte među kojima je dominirao chardonnay.

Iz tog vremena u sjećanju su mi ostala dva izvrsna chardonnaya i to Pilatov iz 2001. i Marijana Armana Zlatna Vala iz 2003. Oba vina su tada osvajala nagrade "Studec" na zagrebačkoj Vinoviti koja je tada bila jako ozbiljan sajam.

Danas bih s vama podijelio moju impresiju Zlatne Vale iz jako tople berbe 2012. Grožđe raste na toponimu Vala, na bijeloj zemlji u položaju jug-zapad na padinama koje se spuštaju prema dolini rijeke Mirne. Berba je bila početkom rujna kad su pale prve kiše. Nakon berbe i prerade vino je imalo malu maceraciju od 24 sata, te je kasnije odležavalo u inox bačvama negdje do travnja pa još dva mjeseca provelo u boci i pušteno na tržište.

Vino ima slamnato žutu boju sa zlatnim rubovima, kristalno je bistro i djelomično gusto. Intenzivnost mirisa je lijepo izražena a miris je fin i ugodan. Na mirisu mi se prvo javlja nota zreloga voća u obliku kruške te se onda javlja i nota breskve a sve je upotpunjeno sa mirisom bijeloga cvijeća na koje se naslanja nota livadnog meda, kako se vino otvara nailazi i lagana nota melona. Vino je suho, djelomično toplo i mekano, ima solidnu svježinu i vrlo ugodnu mineralnost te ga krasi puno tijelo. Vino je djelomično uravnoteženo jer ima nešto izraženiju desnu tvrdu stranu. Intenzivnost okusa mu je izražena te ima finu trajnost u ustima i finu kakvoću. Na after tasteu ponovno se javlja prezrelo voće. Vino je harmonično i spremno za ispijanje uz morske delicije kao što su miješane školjke na bijelu buzaru. (E. PERDEC)

Ime vina: Chardonnay Zlatna Vala

Godina berbe: 2012.

Proizvođač: Vinarija Marijan Arman

Lokacija: Narduči/Istra

Temperatura serviranja: 10-12 stupnjeva Celzija

Gastro-preporuka: mix školjke na bijelu buzaru

Ocjena: 8,7/10

Cijena (mpc): 59,70 kn (Cicibela Rovinj)


Podijeli: Facebook Twiter