Enoteka: Zweigelt iz Golsa

Ilustracija
Ilustracija

Ime vina: Zweigelt
Godina berbe: 2010.
Proizvođač: Gernot und Heike Heinrich
Lokacija: Gols, Burgenland
Temperatura serviranja: 14-16 Celzija
Gastro-preporuka: svinjsko pečenje
Ocjena: 8,8/10
Cijena (mpc): 180,00 kn (Cicibela, Rovinj)

Prije četiri godine odlučio sam svoj godišnji odmor, koji se sastoji od trodnevnog posjeta toplicama i četverodnevnog vinarijama, provesti u istočnoj austrijskoj pokrajini Burgenland ili Gradišću na našem jeziku. Jedna od obaveznih adresa, uz velemajstora slatkih vina Krachera iz Ilmitza, bio je Heinrich, velemajstor crnih vina iz Golsa, malog mjesta na sjeveroistočnoj strani Neusiedlerskog jezera.

Nisam znao da u regiji postoje četiri Henricha koji rade vino pa sam, naravno, prvo otišao kod krivog u Deutschkreutz, onda sam iz pristojnosti njega morao posjetiti sutradan. Kada sam sa sat vremena kašnjenja stigao na ugovoreni posjet, ušli smo u moderni podrum koji je izgrađen po najmodernijim arhitektonskim standardima s prostranom barrique prostorijom te lijepom salom za degustaciju, koja ima veliku staklenu stjenku s pogledom na vinograde.

Najbliži vinograd do podruma zove se Salzberg. Heinrich proizvodi 15 različitih etiketa vina, od bijelih treba istaknuti chardonnay, sivi i bijeli pinot. A posebnu pažnju treba dati izvrsnim crnim vinima: Zweigelt, Blaufrakisch, St. Laurent, Pinot crni te Cuvee Gabarinza. Heinrich je s kolegom Hansom Nittnausom osnivač projekta "Pannobile", koji rade s još sedam vinara, a u crnoj varijanti zastupljene su prvenstveno autohtone sorte zweigelt i blaufrankisch u kupaži s najčešće bordoškim sortama.

Danas bih vam predstavio Heinrichov Zweigelt iz berbe 2010. Ručna je berba trajala od sredine do kraja rujna 2010. Već u vinogradu sortiralo se najbolje grožđe, nakon prerade prema načelu gravitacije bez korištenja pumpi došlo je do spontane fermentacije, slijedila su dva do tri tjedna maceracije i malolaktičke fermentacije u tankovima od inoksa.

Potom je vino išlo na odležavanje u korištene barrique bačve na 12 mjeseci te flaširanje krajem siječnja i odležavanje u bocama do lipnja 2012. Vino ima lijepu rubincrvenu boju s tamnijim rubovima, bistro je i djelomično gusto. Intenzivnost mirisa je izražena, kakvoća je fina, u mirisu se osjeti nota crnog papra, potom lijepa ljubičica, onda i mala nota vanilije praćena jagodom. Kasnije dolazi nota cimeta s malo tamne čokolade.

Vino je suho, toplo i mekano, s druge strane svježe s lijepim i mekanim taninima. Mineralno je, čak malo slano. Vino je uravnoteženo, izražene intenzivnosti s lijepom trajnosti u ustima.

Ima puno tijelo te finu kakvoću, harmonično je i spremno za konzumaciju te sljubljivanje s mladim odojkom taman za ovo božićno-novogodišnje vrijeme. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter