Enoteka: Zagorski Triptih


Ime vina: Cuvee Triptih
Godina berbe: 2011.
Proizvođač: Vinarija Bodren
Lokacija: Hum na Sutli/Bregovita Hrvatska
Temperatura serviranja: 8-10 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: čokoladni nabujak
Ocjena: 9/10
Cijena (mpc): 325,00 kn (Cicibela Rovinj)
Kada se vozite prelijepim Zagorskim krajem, vidite mnogo spomenika istaknutim ličnostima koje potječu iz toga kraja. Spomenik: Titu, Mihanoviću, Tuđmanu i Gubcu, a, što se vinskog svijeta tiče, možda bi bilo dobro da Zagorci počnu razmišljati da postave barem jednu malu bistu Borisu Drenškom "Bodrenu".

Naime, samo je upornost i inat ovog marljivog čovjeka dovela Zagorje na vinsku kartu svijeta. Kada je Boris pred pet godina dobio najvišu nagradu na Decanterovom ocjenjivanju, nitko nije znao tko je on, a još je veće iznenađenje bilo to što dolazi iz minorne regije Zagorje. Vinarija Bodren je do danas najnagrađivanija hrvatska vinarija na prestižnome Decanter Wine World Awardsu.

Boris za sada raspolaže s dva hektara vinograda, no, ubrzo bi mu u rod trebalo doći još dvaput toliko na prekrasnim lokacijama uz samu slovensko-hrvatsku granicu između Pregrade i Rogaške Slatine. Bodren u svojim vinogradima uzgaja sedam sorti vinove loze te od njih radi isključivo predikatna vina. Vina kasne berbe se pune u boce od 0,50 litre, vina izborne berbe te izborne berbe bobica u 0,375 litre, a najznačajnija vina izborne berbe prosušenih bobica i ledena berba u 0,250 litre.

Bodrena želi osim uzgoja priznatih internacionalnih sorti revitalizati i autohtone sorte poput zagorske beline od koje želi dobiti vrhunsko predikatno vino. Meni se osobno jako sviđaju sva Bodrenova vina, no danas bih sa vama podijelio moju impresiju vina Triptih berbe 2011.

Vino koji je kupaža 60 posto müller-thurgau, 20 posto sauvignon bijeli te 20 posto pinot bijeli. Grožđe je brano sredinom siječnja, a vino danas ima 381 grama neprovrelog šećera na litru, s lijepih 7,7 grama kiseline i skromnih 5,7 volumnih postotaka alkohola. Triptih je izraz koji se najčešće koristi u likovnoj umjetnosti, a predstavlja trodijelnu sliku koja se sastoji od tri samostalne kompozicije ili figure koje su tematski ili idejno povezane.

Vino ima ova obilježja: boja - staro zlato prema karamelu, vrlo je gusto, bistro, vrlo intenzivnog mirisa, fino je i ugodno. Osjeća se nota livadnoga meda, suhe marelice, prezrele maracuje i breskve. Slatko je, djelomično toplo, nježno mekano, također i sviježe, ukusno, punoga tijela, uravnoteženo, intenzivno u ustima, trajno, a na aftertasteu se javlja karamela i med. Dugog je i kvalitetnog završetka te opće harmonije. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter