Enoteka: Zagorski Sauvignon

Ilustracija
Ilustracija

Ime vina: Sauvignon bijeli
Godina berbe: 2012.
Proizvođač: Vinarija Bolfan Vinski Vrh
Lokacija: Hraščina/Bregovita Hrvatska
Temperatura serviranja: 10-12 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: dagnje na bijelo
Ocjena:  8,8/10
Cijena (mpc): 72,70 kn (Cicibela, Rovinj)

Izuzetno mi je drago kada vidim da se u Lijepoj našoj na vinskoj sceni dešavaju promjene na bolje. Pred nekoliko brojeva pisao sam o maloj vinariji Bodren iz istočnog dijela Zagorja a danas ćemo otići sjeverozapadno na samu granicu s Prigorjem. Kako sam tada slikovito napisao da bi u istočnom dijelu zagorja Bodrenu mogli podignuti malu bistu za zasluge, tako bi u Hraščini Bolfanu trebali biti zahvalni za promociju ovog lijepog kraja.

Vinarija Bolfan Vinski Vrh je definitivno prva vinarija iz Zagorja koja je promijenila staru sliku o zagorskim vinima kao kiselišima za gemišt. Ta neugodna sintagma koja je cijelo vrijeme pratila zagorska vina razbijena je zahvaljujući upornom radu i trudu Bolfana i njegovog malog tima stručnih i nadasve profesionalnih ljudi. Nakon uspješnog vinsko-turističkog dijela, vrijedni Tomislav Bolfan odlučio je poraditi i na biodinamičkom odnosu prema hrani.

U vlastitom vrtu imaju precijepljene stare zagorske voćke, a novitet je i govedo od red angusa koje su dobavili iz stada Ivana Enjingija. Ove životinje će im pomoći u pripremanju prirodnog komposta za obogaćivanje strukture tla iz kojeg sve nastaje.

Već pet godina pratim rad ove vinarije te sam već na ovim stranicama s vama dijelio svoje mišljenje o nekim vinima sa Vinskog Vrha, no danas bih se osvrnuo na izvrstan uradak sauvignona bijeloga iz berbe 2012. Meni je ova sorta grožđa, nakon lokalpatriotske malvazije jedna od najdražih, a posebno primjerci s Novog Zelanda, no moram pohvaliti i vrlo kvalitetnu izvedbu s Vinskog Vrha u dosta teškoj berbi 2012.

Ovaj sauvignon sam osobno točio na Hrvatskom štandu na Sajmu vina u Londonu i bio je izvrsno prihvaćen te je od Decantera dobio preporuku, a Rajnski rizling, inače vino koje se meni od Bolfanovog portfelja najviše sviđa, dobio je brončano odličje.

Vino ima lijepu slamnatožutu boju, kristalno je bistro i djelomično gusto. Intenzivnost mirisa je lijepo izražena a sam miris je ugodan i kvalitetan. Na nosu se naziru note bazge, paprike, lista pomidora, potom nota divljih šparuga, ali kasnije se javlja i nota breskve.

Vino je suho, djelomično toplo prema toplome, te je djelomično mekano. S druge strane ima lijepu i ugodnu svježinu te finu mineralnost i krasi ga puno tijelo. Vino ima jako dobar balans između lijeve i desne strane, izvrsno izraženu intenzivnost okusa, finu trajnost te lagano gorak aftertast. Ovo vino je harmonično i u dobrim uvjetima može trajati još barem dvije godine. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter