Enoteka: Vodnjanski pjenušac

Pjenušac Babos
Pjenušac Babos

Ime vina: Babos
Godina berbe: 2013.
Proizvođač: Vinarija Babos
Lokacija: Vodnjan/Istra
Temperatura serviranja: 6-8 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: kao aperitiv
Ocjena: 8,5/10
Cijena (mpc): 55 kn (kod proizvođača)

U zadnje dvije-tri godine dosta istarskih vinara odlučilo se na proizvodnju pjenušavih vina pa sada imamo sasvim solidnu istarsku scenu pjenušaca. Zadnji koji su se pridružili ovoj listi su poljoprivredni obrt Giaccometti-Moscarda iz Vodnjana, na tržištu poznati pod brendom Babos, što je antičko ime za dio Vodnjana gdje se nalazi podrum vinarije, u Ulici V. Nazora. Gugliermo i Lorella utemeljili su vinariju prije 15 godina, no sada su stasale mlade snage - sinovi Luca, koji se posvetio podrumu i vinogradu, te Matteo, koji završava studij enologije u Udinama.

Osim pjenušaca, vinarija Babos poznata je po malvaziji Babos, muškatu Prestige te crnoj kupaži Marana koja se radi od merlota i cabernet sauvignona, i po poznatom vodnjanskom passitu Vin de rosa, te jako dobrim destilatima.

Vinarija Babos ima šest hektara vinograda u okolici Vodnjana na istarskoj crvenici te još tisuću stabala maslina, a planiraju i širiti proizvodnju. Nedavno je u simpatičnom prostoru podruma Babos održana promocija ovog prvog vodnjanskog pjenušca.

Babos pjenušac dobiven je od stopostotne istarske malvazije, grožđe je brano već krajem kolovoza ove godine, da bi se zadržale visoke kiseline koje su neophodne za dobar pjenušac. Nakon što se bazno vino stabiliziralo, prevezeno je u Portoguaro te je tamo metodom vrenja u tanku, poznatoj kao methode charmat, dobiven ovaj pjenušac u točno 3.333 boce. Moram istaknuti jako lijep odabir boce, te elegantnu etiketu koju je izradio poznati istarski dizajner Josip Ivić.

Vino ima lijepu slamnatožutu boju, kristalno je bistro prema sjajnome te djelomično gusto. Krasi ga lijepa perlaža s mnogo sitnih i trajnih mjehurića. Vino ima djelomično izraženu intenzivnost mirisa, koji je fin i ugodan. Dominiraju cvjetne arome, s malo agruma i suhog voća te mala nota kvasca, a kompleksnost je djelomično bogata.

Vino je, po oznaci, "extra dry", što bi bilo oko 15g/l neprovrela šećera, lagano, pitko, djelomično mekano, a s druge strane djelomično svježe i ukusno sa srednjim tijelom. Djelomično je uravnoteženo zbog slabije svježine, djelomično intenzivno i djelomično trajno i fine kakvoće. Na kraju, vino je djelomično harmonično te spremno za trošenje i nazdravljanje u ovim blagdanskim danima kao aperitiv. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter