Enoteka: Vinarija 4 Kilos


Majorca ili Mallorca je Španjolski otok koji se nalazi u Mediteranskom moru, te je najveći otok u arhipelagu koji nazivamo Balearski otoci. Glavni grad je Palma de Majorca, a ostali otoci Balearskog arhipelaga su Minorca, Ibiza i Formentera. Majorca je ime dobila po Latinsko izrazu "insula maior" što znači najveći otok, za razliku od Minorce koja je ime dobila od "insula minor",kao najmanji otok. Vinogradarstvo i vinarstvo imaju dugu tradiciju na ovim otocima, no zbog turizma koji se je počeo razvijati šezdesetih godina prošlog stoljeća, malo je palo u zaborav, slično kao i po Dalmatinskim otocima. Vinogorje Mallorca ima samo 2346 hektara, te predstavlja mali dio Španjolske proizvodnje vina, no u zadnjih pet godina počeli su se događati ozbiljni pomaci u proizvodnji kvalitetnih vina.

Danas bih vam predstavio jedno neobično vino koje sam nedavno imao priliku kušati. Vinarija se zove  "4 Kilos", a vino 4kilos Magnum, Vino Tinto berba 2010., vinariju su 2006 godine osnovali Sergio Caballero i Francesc Grimalt te su oba uložila po 12.000 eura što je bilo četiri milijuna peseta, a u slengu se milijun naziva kilo te otuda ime "4 kilos". Vino se radi od domicilnih sorti sa Majorce: 80 posto Callet, 10 posto Fogoneu Mallorquin i 10 posto Manto-Negro. Nakon berbe vino je maceriralno 15 dana te je odležavalo 14 mjeseci u novim barrique bačvicama od francuskog hrasta, te je kasnije punjeno samo u magnume.

Vino ima lijepu duboku rubin crvenu boju sa elementima granatnog, bistro je i gusto. Vino treba dekantirati te ga pustiti barem 15 minuta da se nadiše, te se tek onda počinje otvarati. Intenzivnost mirisa je sada izražena, kakvoća fina, na prvu mi na nos dolaze trešnje onda se javlja nota kave, pa blagi dodir papra te vanilije i cedrovine. Malo kasnije javlja se i nota tipična za vina iz Rhone, animalni miris. Vino je suho, toplo i mekano sa druge strane vino je djelomično svježe, tanično sa finim taninima, te ugodno mineralno. Krasi ga puno tijelo, te je djelomično uravnoteženo jer ipak malo preteže lijeva strana. Intenzivnost u ustima je izražena, a vino ima i lijep dugačak završetak u ustima. Na retro-okusu osjećam notu trešnje i vanilije, vino je harmonično i u dobroj formi za sljubljivanje uz dobar komad crvenog mesa. (Emil PERDEC)

Ime vina: 4 kilos vino Tinto

Godina berbe: 2010

Proizvođač: Bodega 4 kilos

Lokacija: Mallorca/Španjolska

Temperatura serviranja: 14 - 16 stupnjeva Celzija

Gastro preporuka: Biftek

Ocjena: 9,2/10

Čaša: Riedel Restaurant Syrah glass.

Cijena(mpc): 30 eura (Wine Searcher)


Podijeli: Facebook Twiter