Enoteka: Villa Maria


Ime vina: Private Bin Marlborough Sauvignon Blanc
Godina berbe : 2012.
Proizvođač: Villa Maria Estate
Lokacija: Marlborough/ Novi Zeland
Temperatura serviranja : 8-10 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: Tagliatelle sa šparugama i škampima
Ocjena : 8,8/10
Cijena (mpc) : 80,00 kn (Cicibela Rovinj-n aupit)

Dvadesetih godina prošlog stoljeća, obitelj Fistonić bila je jedna od mnogih hrvatskih familija koje su morale napustiti svoj rodni kraj te sreću potražiti na dalekom Novom Zelandu. Kao i većini doseljenika sa hrvatske obale, Fistoniću je vinova loza bila u korijenima, no kako je nakon drugog svjetskog rata vinarstvo na Novom Zelandu bilo tek u povojima, mladi Georg je završio zanat za stolara.

No 1961. sa samo 21 godinom Georg pokreće vinariju pod nazivom Villa Maria i postaje jedan od pionira modernog vinarstva na Novom Zelandu. Inače najzaslužniji ljudi za taj vinski bum u šezdesetim godinama prošlog stoljeća su bili doseljenici iz Hrvatske te Austrije i Njemačke. A zbog hladnije klime koja je vladala na Novom Zelandu upravo su sorte naših kontinentalnih krajeva bile najpogodnije za sadnju, kao Sauvignon bijeli, Rizling te Traminac, dok su se crne sorte pojavile tek kasnije.

Od svih bijelih sorti nakon lokal-patriotske malvazije meni je najdraže bijelo vino Sauvignon bijeli sa Novog Zelanda, stoga bih volio podijeliti svoju impresiju ovog Sauvignona bijelog vinarije Villa Maria, jer oni ih u ponudi imaju sedam različitih Sauvignona.

Grožđe za ovaj posebni Sauvignon dolazi iz dolina Wairau i Awatere koje se nalaze u najboljim dijelovima sjeverne regije Marlborough. Grožđe se, što je tipično za Sauvignon bijeli, bere u više navrata u razmaku od pet tjedana, te poslije prerade odležava u inoxu, a onda još tri mjeseca provede u boci i potom izlazi na tržište.

Villa Maria značajna je i po tome što sva vina od berbe 2002. pa nadalje zatvara s navojnim "screwcap" čepovima. Godine 2009. Georg Fistonich dobio je najprestižniju nagradu za svoj rad, titulu Sir koju je dobio za razvoj vinske industrije na Novom Zelandu.

Vino ima lijepu zelenkasto žutu boju, kristalno je bistro i djelomično gusto. Intenzivnost mirisa je sjajno izražena te je krasi izvrsna kakvoća mirisa. Na nosu prvo ide ugodni miris soka od bazge, pa se nadomješta list domaćega pomidora, pomiješan sa zelenom paprikom a kasnije se otvara i nota egzotičnog voća. Ovdje se javlja i nota ogrozda ili divljega grojza kako ga je zva moj otac Gracijano.

Vino je suho, djelomično toplo te djelomično mekano, a s druge strane ima ugodne svježine te je izuzetno ukusno, a krasi ga srednje tijelo. Vino je uravnoteženo sa izraženom intenzivnosti okusa i jako finom trajnošću u ustima. Vino je harmonično i spremno za pijenje barem još dvije godine. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter