Enoteka: Viljamovka Šimić

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime pića: Viljamovka 
Proizvođač: Obrt Willijams
Lokacija: Požega/Slavonija
Temperatura serviranja: 8 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: kao digestiv
Ocjena: 9/10
Cijena (mpc): 145,00 kn (Cicibela Rovinj)

Nema boljeg završetka večere nego kada ga zaokružimo dobrim digestivom. Moram priznati da se razina kvalitete destilata u Hrvatskoj zadnjih desetak godina jako podigla. Nažalost, dosta veliki i nespretni parafiskalni državni nameti destilerijama otežavaju rad i često ih dovode u nezavidan položaj. Sad se već može sastaviti jako lijepa lista destilata iz cijele Hrvatske.

Kada se odmaknemo od destilata na bazi grožđa, onda je trenutno u Hrvatskoj kod voćnih rakija dominantna destilerija obitelji Šimić iz Požege. Ovaj obrt koji posluje pod imenom Willijams meni je prepoznat po uvjerljivo najboljoj Hrvatskoj viljamovki ili rakiji dobivenoj od kruške.

Obrt na svojih 17 hektara voćnjaka proizvode još i šljivovicu, jabukovaču, trešnjevaču, višnjevaču te još nekoliko drugih destilata, a od toga je sedam hektara kruške i isto toliko hektara šljive.

Šimići su proizvodnju započeli 1995. godine, pet godina poslije podignuta je i vlastita destilerija. U uzgoju koriste sva potrebna moderna sredstva za dobivanje kvalitetnog voća kao što je protugradna obrana, sustav za zaštitu od mraza te zalijevanje kap na kap.

Ako je šljivovica u naše krajeve stigla sa istoka onda je viljamovka došla sa sjevera. To je piće jako cijenjeno u bivšim zemljama Austro-Ugarske. Ime je dobila po sorti kruške williams koja se je među mnogo sorti krušaka pokazala najbolja za dobivanje ovoga destilata.

Nakon berbe ove posebne požeške kruške, zdravi i cijeli plodovi se destiliraju na posebnim destilacijskim kotlovima s mogućnošću odvajanja frakcija, a sama fermentacija se odvija u anarobnim spremnicima s mogućnošću regulacije hlađenja.

Ova fina viljamovka odležana je u inox bačvama pa je onda krasi transparentna boja te je kristalno bistra i gusta i lijepo se razlijeva po čaši. Miris je izuzetno fin i ugodan, dominiraju voćne note kruške i dunje te blage cvjetne arome koje se isprepliću sa notom kamilice i malo livadnog meda, a na završetku ima muškatni štih.

Na okusu je suha, topla te elegantna i ugodna za pijenje, jako lijepo se razlijeva po ustima, ima ugodnu trajnost i dosta dugačak završetak s malo gorčine koja podsjeća na bademe. Ima vrlo interesantan after taste na kojem mi dolazi narančina korica.

Ova voćna rakija je harmonična i spremna za ispijanje kao digestiv nakon dobre večere. Treba je poslužiti rashlađenu na šest stupnjeva te servirati u grappa čašu i užitak je zagarantiran. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter