Enoteka: Uroboros

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Uroboros
Godina berbe: 2012.
Proizvođač: Vinarija Trapan
Lokacija: Šišan/Istra
Temperatura serviranja:10-12 stupnjva Celzija
Gastro-preporuka: list sa žara a la Buco
Ocjena: 9/10
Cijena (mpc): 122,00 kn (Cicibela Rovinj)

Bruno Trapan iz godine u godinu radi sve bolja vina te proširuje svoju paletu proizvoda, a najcjenjenije bijelo vino mu je Uroboros. Prvi sramežljivi pokušaj ovog najuspiješnijeg bijelog vina podruma Trapan bio je iz solidne berbe 2006., no, do sada daleko najbolja je bila berba 2008. koja je na Vinistri 2010., dobila nagradu za najbolju odležanu malvaziju, a bila je i najbolja malvazija na svijetu jer je skupila najviše bodova od svih malvazija koje su se natjecale.

Od samog početka Trapan je našao dobar omjer malvazije i chardonnaya koji varira od berbe do berbe ali nikada ne prelazi zadanih 15 posto osim iznimno u berbi 2009. Danas bih s vama podijelio svoje viđenje Uroborosa iz berbe 2012. koji ima jako dobar potencijal da se približi vrlo uspješnoj berbi 2008.

Kompletno grožđe dolazi iz vinograda u Šišanu s položaja Cuf koji je na dubokoj istarskoj crvenici. Berba je u ovoj jako toploj godini za chardonnay počela u trećem tjednu kolovoza dok je malvazija pobrana krajem mjeseca.

Vina su macerirana oko trideset sati te su kasnije vinificirana odvojeno a onda su zajedno odležavala 80 posto u malim bačvama od akacije, a 20 posto u hrastovim bačvama, jedne i druge već su korištene te se na taj način izbjegao prevelik utjecaj drva u okusu koji često vinu ubija identitet. Nakon 11 mjeseci vino je punjeno u boce te u njima provelo još četiri mjeseca pred puštanje na tržište.

Ima lijepu slamnato-žutu boju sa zlatnim rubovima, kristalno je bistro i gusto. Jer mu treba malo da se otvori, servirao sam ga u veću bordošku čašu, pa se nakon deset minuta počeo otvarati.

Vino ima izražen intenzitet mirisa koji je vrlo ugodan i fin, prvo dominira cvjetna nota, a potom se otvara suho voće i malo dima i vanilije. U drugome naletu javlja mi se nota aromatičnih trava koje rastu uz istarsku obalu, te mala začinska nota.

Vino je suho, toplo i još uvijek djelomično mekano, ali kremasto u ustima, djelomično je svježe s blagim prisustvom tanina od maceracije i odležavanja te vrlo ugodnom mineralnošću. Krasi ga puno tijelo te mogu reći da je uravnoteženo mada mu fali malo svježine, intenzivnost u ustima je izražena, a trajnost mu je dosta duga.

After taste je vrlo interesantan jer mi daje notu suhe marelice, dakle, kakvoća vina je jako fina, harmonično je te po meni ne treba žuriti s pijenjem jer će mu odležavanje u boci koristiti pa će biti još bolje. Na obiteljskom ručku sljubio sam ga s listom sa žara i to je bila fantastična kombinacija. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter