Enoteka: Uroboros

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Ime vina: Cuve Uroboros
Godina berbe: 2011.
Proizvođač: Vinarija Trapan
Lokacija: Šišan, zapadna Istra
Temperatura serviranja: 10-12 Celzija
Gastro-preporuka: Rombo iz pećnice
Ocjena: 8,8/10
Cijena (mpc): 110, 00 kn (Cicibela Rovinj)

Jedinstveni istarski garage wine maker Bruno Trapan je svoja prva vina radio doslovno u garaži obiteljske kuće na pulskom Lungomareu. Za vrijeme berbe lagano bi blokirao ulicu prikolicom te bi susjedi malo brundali. No, sada se vinarija Trapan preselila u novi moderni podrum u Šišanu, a susjedi na Lungomareu su mirni, ali i ponosni jer je onaj mali koji im je kočio promet postao jedan od najboljih istarskih vinara.

Dobro se sjećam kakve sam probleme imao s mojim poslodavcem kada sam 2005. stavio njegovu malvaziju Ponente na vinsku listu restorana gdje sam tada radio, uz pitanja tko je taj i slično. Trapan ima smisao za vrhunski marketing te je sveprisutan, neki će reći možda i preprisutan, no zlobnika ima svugdje. Uzalud bi mu bio dobar marketing da kvaliteta vina nije na visokoj razini. S berbom iz 2006. na tržište je izašla odležana malvazija Uroboros koja je do berbe iz 2008. bila čista malvazija, a od 2009. do danas dodaje i chardonnay čiji udio varira od 5 do 20 posto.

Berba iz 2011., koja je bila izuzetno topla, a kiša je došla u "sudačkoj nadoknadi vremena", bila je u posljednjem tjednu kolovoza. Nakon 24-satne maceracije mošt je fermentirao u drvu 10 dana te je tu prošao i malolaktičku fermentaciju. Nakon toga vino ide na odležavanje 11 mjeseci u rabljene barrique bačvice (75 posto akacije, 25 posto hrasta), potom na četveromjesečno smirivanje u boci te je 1. prosinca 2012. izašlo na tržište.

Grožđe je brano u novom Trapanovom vinogradu, na položaju Cuf nedaleko od Šišana. Trapan sada ima šest hektara vinograda u rodu, no sljedeće godine mu u rod dolazi još toliko te na tome misli stati mada novi podrum ima kapaciteta za 100.000 boca. Mudra je odluka da se ne forsira.

Vino ima lijepu slamnatožutu boju s tamnijim rubovima, kristalno je bistro i gusto. Intenzivnost mirisa je izražena, a kakvoća fina. U mirisu mi prvo dolazi nota dima te čipsa od pancete pomiješana s notom vanilije, koja je pomiješana s notom karamele. Potom se probija nota zrelog žutog voća, preciznije dunje. Onda mi dolaze začinske note u obliku kadulje te potom i miris mokre stijene, na kraju mi ostaje eterska nota životinjske masti.

Vino je suho, toplo te djelomično mekano, do pune mekoće moramo mu dati još malo vremena u boci. S druge strane, vino je svježe, malo tanično te ukusno i mineralno. Djelomično je uravnoteženo s izraženom intenzivnošću u ustima i blagom gorčinom tipičnom za malvaziju na retro okusu, a u ustima je lijepo trajno. Vino je punoga tijela fine kakvoće, spremno za trošenje te harmonično. Smatram da bi u gastro-sljubljivanju odlično prijalo uz romba iz pećnice. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter