Enoteka: Turski teran


Ime vina: Öküzgözü & Bogazkere/Vedat Milor
Godina berbe: 2011.
Proizvođač: Büyülübag
Lokacija: otok Avsa/Turska
Temperatura serviranja: 14-16 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: janjeće pečenje
Ocjena: 8,5/10
Cijena (mpc): 55,00 kn (u Turskoj)

Otok Avsa nalazi se na jugoistoku Turske u Mramornom moru. To je jedan od otoka u skupini Mramornih otoka, a druga dva su Marmara i Pashalimani. Zbog blizine višemilijunskog Istanbula ovaj otok je poznato turističko odredište s prekrasnim plažama i čistim morem. Na ovogodišnjem Pro Weinu u Dusseldorfu u hali 6 hrvatski štand bio je odmah uz turski, a bio je jako dobro organiziran i dobro posjećen.

Turci proizvode mnogo grožđa, no najveći dio ga suše i prerađuju kao grožđice ili prodaju svježe za jelo, a najraširenija sorta je sultana. Tradicija vinarstva i vinogradarstva u vinogorju Denzil prisutna je od 1800. godine i ima utjecaj susjednih zemalja Grčke i Bugarske. Vinariju Büyülübag je osnovao Alp Törüner 2003., a ima 20 hektara vinograda te proizvodi vina od internacionalnih sorti, ali i autohtonih poput poznate sorte adakarasi.

Vinogradi se nalaze na blagim padinama koje se spuštaju prema moru, a tlo je većinom pjeskovito-ilovasto. Vlasnik je angažirao francuske konzultante pri podizanju vinograda i sama orijentacija vinarije je u bordoškom stilu. Moderna vinarija podignuta je usred vinograda te to uvelike olakšava sve procese u berbi i proizvodnji vina.

Predstavit ću vam vino koje je mješavina dviju sorti neobična te teško izgovorljiva imena: öküzgözü i bogazkere. Nakon kušanja ovo vino me jako podsjetilo na teran.

Vinarija Büyülübag je ovu liniju vina proizvela pod imenom Vedad Milor jer je dotični gospodin jedan od najutjecajnijih turskih eno-gastrostručnjaka. Berba je bila sredinom rujna, nakon kratke maceracije vino je išlo na odležavanje u inoks te se nakon osam mjeseci punilo u boce.

Ima lijepu rubin crvenu boju s purpurnim rubovima, bistro je i djelomično gusto. Miris je intenzivan i vrlo fin. Ovo vino mirisom izuzetno podsjeća na teran. Otvaraju se višnja, čokolada, pa onda kupina i začinske note papra, potom i nota anisa.

Vino je suho, djelomično toplo i mekano, s druge strane svježe, tanično s finim taninima te ukusno. Ima puno tijelo, djelomično je uravnoteženo jer ipak desna strana malo preteže. Intenzivnost okusa je izražena i djelomično trajna u ustima, na after tastingu osjetim blagu gorčinu badema. Vino ima finu kakvoću harmonično je i spremno za konzumaciju. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter