Enoteka: Trebinjski Vranac


Ime vina: Vranac Rezerva
Godina berbe: 2008.
Proizvođač: Podrumi Vukoje 1982.
Lokacija: Trebinje/BiH
Temperatura serviranja:18-20 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: hercegovačka janjetina
Ocjena: 9/10
Cijena (mpc): 145,00 kn (kod vinara)

Vinarija Vukoja iz Trebinja osnovana je 1982. godine i danas predstavlja jednu od najuspješnijih vinarija u BiH. Smještena je na jako dobrom geostrateškom položaju u Trebinju, najvećem gradu u istočnoj Hercegovini te spada u dio BiH koji se naziva Republika Srpska.

U prošloj 2013. godini Podrum Vukoja je posjetilo 30.000 gostiju od kojih su većina bili turisti iz Dubrovnika i s crnogorske rivijere. A ima i samih Dubrovčana koji rado prelaze u BiH zbog znatno nižih cijena prehrambenih namirnica i ostalog, te je ovdje na djelu pravi primjer kako materijalna suradnja pomaže u zaboravljanju ratnih nedaća koje su bile zadesile ovaj kraj pred dvadeset godina. Vinarija danas posjeduje 30 hektara vlastitih vinograda na dvije lokacije Carski vinogradi koje je podigla još KuK monarhija i te u Zasad polju.

Podrum Vukoja na tržište plasira nekoliko linija vina podijeljenih u grupe: linija Primavera, linija Tribunia koja se radi od internacionalnih sorti, tradicionalna vina isključivo od autohtonih sorti, rezerve, selekcije od odležanih vina i pjenušci. Danas bih s vama podijelio moju impresiju Vranca Rezerva iz berbe 2008., koji je nakon berbe, dvije godine proveo u barrique bačvicama te kasnije još jednu godinu u boci. Za Vranac možemo reći da je prava balkanska sorta jer je rasprostranjena od Dalmatinske zagore preko Hercegovine, Crne gore, Kosova sve do Makedonije.

Vino ima rubin-crvenu boju sa svjetlijim rubovima te laganim nijansama ciglastog, bistro je i djelomično gusto. Prije kušanja vino sam dekantirao te ga poslužio u velikoj bordoškoj čaši da bi se moglo pokazati u pravome svjetlu. Intenzivnost mirisa je izražena i vrlo fina te se sa svakim gutljajem otvara još više i pokazuje svoj šarm.

Na nosu mi se prvo otvara nota bobičastog voća koja ide prema zrelim višnjama i trešnjama a kasnije se prelama prema notama kože, crnog papra i duhana te malo čokolade i cimeta pomiješanoga dimom.

Vino je suho, djelomično toplo i elegantno te mekano, s druge strane djelomično je svježe do svježe s finim baršunastim taninima i vrlo je pitko i lijepo klizi, a krasi ga puno tijelo. Vino ima dobru ravnotežu mada malo ipak prevladava tvrđa strana, intenzivnost i trajnost okusa su dobre a na retro-okusu javlja se nota džema od višnje s malo maslaca. Vino je harmonično i u dobroj je formi te mu je sada pravo vrijeme da se pije. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter