Enoteka: Trapan Ponente

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Ime vina: Malvazija Ponente
Godina berbe: 2013.
Proizvođač: Vina Trapan
Lokacija: Šišan/Hrvatska Istra
Temperatura serviranja: 10-12 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: tagliatelle s rakovicom
Ocjena: 8,9/10
Cijena (mpc): 65 kn (Cicibela Rovinj)

Bruno Trapan je vrlo inovativan vinar koji prati trendove što se dešavaju u vinskome svijetu. Sa svakog putovanja donese neku novu ideju koju kasnije implementira u rad vinarije.

Svake godine na tržište se izbaci neki novi atraktivni proizvod koji potrošači znaju prepoznati, a treba istaknuti i jako kvalitetan marketinški rad vinarije, koji je na razini malih vinarija u Hrvatskoj jedan od najboljih.

Godišnja proizvodnja podruma Trapan je oko 70 tisuća boca vina, 40 posto otpada na svježu malvaziju Ponente, dosta proizvede i ljeti traženog Rubi rose, a ostalo čine klasici kao što su: Uroboros, Terra Marre, Shuluq i ostale etikete.

Danas bih s vama podijelio moje viđenje svježe malvazije Ponente koja je ove godine osvježena novom, redizajniranom prozirnom bocom i navojnim čepom te vrlo veselom etiketom na kojoj dominira silueta istraskog goniča. Sve se više istarskih vinara po uzoru na kolege iz Novog svijeta odlučuje da svoja bazna vina čepe navojnim čepom, što se statistički pokazalo kao dobra odluka.

Grožđe za ovu malvaziju brano je sredinom rujna u Trapanovom vinogradu, na položaju Cuf u blizini Šišana na crvenoj zemlji. Nakon fermentacije vino je odležalo isključivo u inox tankovima sljedećih pet mjeseci, te je nedavno punjeno u bocu.

Ima lijepu slamnato-žutu boju s malo zelenkastih nijansi u odsjaju, kristano je bistro i djelomično gusto. Intenzivnost mirisa je izražena, a miris osvježavajući i razigran kao pravi vjesnik proljeća.

Na nosu dominiraju note agruma koje se odražavaju kroz koricu naranče i malo grejpa pomiješane s malo bijeloga voća, kasnije dolazi i nota cvijeta akacije i bijeloga cvijeća te nota zelene trave koja podsjeća na novozelandske sauvignone, ali ide i prema mahovini. Dakle, kompleksnost mirisa je djelomično bogata.

Vino je suho, djelomično toplo i mekano, s druge strane ugodno svježe što nije neka česta karakteristika malvazije, te ima lijepu mineralnost tipičnu za istarsku crvenicu, krasi ga srednje tijelo. Vino je uravnoteženo te ima dobru intenzivnost u ustima i dobru trajnost koja prelazi desetak sekundi te se još jednom fino manifestira njegova mineralnost.

Vino ima vrlo interesantan after taste na kojem se opet pojavljuju nota citrusnih plodova. Ovo vino krasi jako dobra harmonija te fina kakvoća, mogu reći da je već spremno za pijenje mada ne treba žuriti te mu je bolje dati još malo vremena u boci. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter