Enoteka: The One i Hold and Hollo


Piše Emil PERDEC

Ime vina: The One

Godina berbe: 2013.

Proizvođač: vina Trapan

Lokacija: Šišan, hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 14-16 stupnja Celzija

Gastro preporuka: Rib-eye steak

Ocjena: 9,2/10

Čaša: Syrah „Vitis” Riedel glass

Cijena (mpc): 300 kuna (za sada isključivo u vinariji)

Jedan od najinovativnijih vinara mlađe generacije, Bruno Trapan  predstavlja svojevrsnu avangardu na našoj vinskoj sceni. Bruno ima sjajan smisao za marketing vina i to se vidi kroz pakiranje njegovih vina. Već je njegova prva bazna boca svježe malvazije Ponente, bila konusna i drugačija od drugih. Onda je sve iznenadio s prozirnom bocom svježe malvazije koja je na etiketi imala lovskega breka, a danas imam pred sobom vino imena The one, koje je također pakirano u posebnu bocu i krasi ga izvrsno osmišljena etiketa. Na kušanje sam premijerno vama dobio ovo novo vino vinarije Trapan. The one  dolazi iz berbe 2013. a sastoji se od 50 posto syraha i 50 posto terana, grožđe je raslo na crvenoj zemlji u vinogradima u Šišanu te je berba bila u različitim terminima tijekom rujna. Nakon prerade vino je  odvojeno vinificirano, a maceracija je trajala oko 15 dana. Nakon nekog vremena vino je kupažirano u velikim inoks bačvama, te je ostavljeno da odležava 12 mjeseci u rabljenim barrique bačvicama te potom još 12 mjeseci u većim tono bačvama zapremine 500 litara. Nakon toga ponovno je sljubljeno u inoksu te punjeno u boce početkom lanjskog prosinca, a ukupno ga ima oko 2.500 boca. Trapan smatra da bi ovo vino moglo biti njegov najbolji dosadašnji uradak, a zasigurno svoju prognozu temelji na vrlo dobroj berbi 2013. i time što mu je mladi vinograd počeo vraćati uloženi trud. Vino sam pred kušanje dekantirao i ostavio da se nadiše pola sata, te ga kušao u većoj čaši. Vino ima jako lijepu živahnu rubin crvenu boju s malo ljubičastih tonova po rubovima čaše. Dok čaša miruje vino se polako otvara i sa svakim novim mirisanjem postaje sve zanimljivije, znači intenzivnost mirisa je izražena, a miris ugodan i fin. Na prvi nos otvara se paleta bobičastog voća koju predvode borovnica i crni ribiz, a nastavlja se nota čokolade s malo suhe šljive. Kasnije se javlja i malo začina u obliku crnog papra te malo vanilije, ali i cvjetna nota s malo ljubičica, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, toplo i još uvijek djelomično mekano, s druge strane vino ima dobre svježine, a tanini su mekani i fini, ali će zasigurno odležavanjem u boci postati još bolji. Vino krasi izvrsna mineralnost tipična za istarsku crvenicu, a nadovezuje se puno tijelo. Vino je uravnoteženo, krasi ga izražena intenzivnost mirisa, a po trajnosti je poprilično postojano. Vino ima finu kakvoću, lijepo se pije, harmonično je no treba ga još sačekati barem 6-12 mjeseci. U dobrim uvjetima čuvanja vino će svoj vrhunac dosegnuti 2018. godine. Gastro preporuka ide u smjeru crvenog mesa, te bih preporučio jedan odležani rib-eye steak.

Mađarska vina

Ime vina: Hold and Hollo

Godina berbe: 2012.

Proizvođač: Vinarija Holdvölgy

Lokacija: Mád, Tokaj-Hegyalja

Temperatura serviranja:10-12 stupnja Celzija

Gastro preporuka: tjestenina s plodovima mora

Ocjena: 9/10

Čaša: Malvazija Riedel glass

Cijena (mpc): 8 eura (www.holdandhollo.com)

Tokaj-Hegyalja, je mađarska vinska regija s bogatom poviješću, klasifikaciju vinograda imali su prvi u Europi još 1730. godine. Sinonim za vina iz Tokaja su kroz povijest slatka vina Tokaji Aszú u kojem su stoljećima uživali plemići, književnici i skladatelji, a za vrijeme socijalizma glavno tržište bio je SSSR. No padom socijalizma dolaze novi vjetrovi i novi privatni ulagači te se danas stil polako mijenja i u Tokaju ima mnogo finih pitkih suhih mirnih vina. Zahvaljujući poznaniku sa porečkih ocjenjivanja na Vinistri, poznatom mađarskom novinaru Zoltánu Gyorffyu iz Pečuha, imali smo priliku posjetiti malu ekskluzivnu vinariju Holdvölgy ili Mjesečevu dolinu ili Moon Valley na engleskom. Vinarija Holdvölgy smjestila se u selu Mád koje predstavlja Grand Cru ili najbolju vinogradarsku poziciju ove vinarije. Vlasnik vinarije je ugledni budimpeštanski odvjetnik Pascal Demko, čiji otac potječe iz Tokaja, te je početkom ovog stoljeća otkupio staru vinariju i pokrenuo posao. Vinarija kontrolira 26 ha vinograda, a vina proizvode u  dvije linije: klasičnoj Holdvölogy i zabavnoj Hold i Hollo linija. Danas ću vam predstaviti vino iz Hold i Hollo linije, vino je dobiveno od sorte furmint, a na tržište su ga plasirali u suhoj i slatkoj varijanti. Zanimljiva etiketa ovog vina napravljena je od mekanog silikona koji obavija bocu i zasigurno vam neće skliznuti iz ruke dok je držite. Suho vino je obilježeno neon zelenom bojom, a slatko neon ružičastom, slova su napravljena u 3D verziji te etiketa stvarno sjajno i neobično izgleda. Ja sam kušao oba vina, no nekako mi je draža bila suha verzija pa bih njezino viđenje podijelio s vama. Vino krasi lijepa slamnato žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Dok čaša miruje, intenzivnost mirisa je izražena, a miris je fin i ugodan. Na prvi miris dominira nota zrele jabuke i žute kruške, praćena s cvijetom kamilice, na što se naslanjaju arome zrele breskve. Kada se vino otvara javlja se i mala nota vanilije i malo narančine kore, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično je toplo mada ide prema toplom te djelomično mekano. S druge strane vino krase sjajne svježine i mineralnost te srednje tijelo. Vino ima dobru ravnotežu i izraženu intenzivnost okusa, a u ustima lijepo traje te se na after tasteu javlja nota zrele breskve. Vino krasi izvrsna harmonija i sjajna je kombinacija uz tjesteninu s plodovima mora. U dobrim uvjetima čuvanja može trajati još barem 3-4 godine, kušao sam ga sa tagliatelama s morskim plodovima.


Podijeli: Facebook Twiter