Enoteka: The Judgment of Poreč

The Judgment of Poreč (J. PREKALJ)
The Judgment of Poreč (J. PREKALJ)

Umjesto uobičajene recenzije vina, ovaj put osvrnut ću se na jedan neobičan događaj koji je održan 9. listopada u vinskom podrumu Istarske sabornice u Poreču.

Naime, Agrolaguna i njezin vlasnik Agrokor krenuli su snažnom ofenzivom na eminentna europska tržišta, a u tom smislu angažirali su i vrlo jake vinske savjetnike poput Tonyja Hodgesa, izuzetnog stručnjaka na području vinskog marketinga. Uz njega u svibnju nas je posjetio Oz Clark, izvrsni vinski pisac, a ovaj put imali smo čast i zadovoljstvo družiti se sa Stevenom Spurrierom koji u vinskom svijetu ima status otprilike kao i Sir Alex Ferguson u nogometnom.

Spurrier je postao poznat kada je 1976. godine organizirao poznati "The Judgment of Paris", povijesno sučeljavanje kalifornijskih i francuskih vina, kada se prvi put u povijesti dogodilo da je vino iz novoga svijeta pobijedilo u sučeljavanju vino iz Europe.

Organizatori su ovaj događaj nazvali The Judgment of Poreč kao asocijaciju na povijeni događaj koji se odigrao prije 37 godina u Parizu. Našli smo se u fantastičnom ambijentu vinskog podruma Istarske sabornice koji je za tu prigodu pretvoren u lijepi eno-gastro prostor. Degustatorska ekipa bila je internacionalna (Slovenija, Italija, Češka, Poljska, Hrvatska), za meni su se pobrinuli Tom i Priska, a točenje vina je nadgledao gospon Paris. Znači, uvjeti za igru bili su idealni.

Imali smo šest sljedova te smo uz svaki dobili na kušanje tri vina i morali smo ocijeniti (1-5) koje vino po nama najbolje paše ponuđenoj hrani. Po meni daleko najbolje sljubljivanje bilo je kod glavnoga jela gdje smo dobili Rib eye souse vide s pužom u colonati, a uz ovaj izvrsni komad bifteka od škotskog goveda posluženi su nam Merlot iz 2012. koji je bio premlad, Cab. sauvignon 2010. koji je bio dobar, no pobjedu je odnio fenomenalni Cuvee Castello iz 2011. Ovaj Castello je na dobrome putu da nastavi gdje je stao izvrsni prethodnik iz fantastične berbe 2009., koji je sada u punoj formi i strahovito me podsjeća na kvalitetne toskanske uratke sličnog tipa.

Dobro sljubljivanje je bilo i u prvom slijedu gdje je Sirovi škamp odlično pasao uz svježi i mineralni Chardonnay. Te da spomenem na kraju i sljubljivanje palete Agrolaguninih sireva s jako dobrim Merlotom iz 2010. Da zaključim, ovo je bila izvrsna večer u kojoj smo svi uživali u odličnoj hrani i izvrsnim vinima na povijesnom mjestu u izvrsnom vinskom društvu. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter