Enoteka: Terra Rossa

Ilustracija
Ilustracija

Ime vina: Cuvee Terra Rossa
Godina berbe: 2012.
Proizvođač: Vina Laguna
Lokacija: Istra/Hrvatska
Temperatura serviranja: 12-14 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: lagana mesna jela
Ocjena: 8,5/10
Cijena (mpc): 34,99 kn (Konzum)

Porečka Agrolaguna je nedavno na tržište plasirala najnoviju etiketu iz svježe kvalitetne linije Vina Laguna, no ovome vinu su ipak pristupili malo drukčije te ga pustili da odleži malo duže i zatvorili ga plutenim čepom. Čini mi se da je struka odlučila da se napravi "mlađi brat" jednom od najboljih hrvatskih cuvea Castelu, kojeg sam baš ovih dana kušao iz izvrsne berbe 2009.i koji je sada u jako dobroj formi.

Na tom vinu vidi se potpis starog lisca, odnedavno mladog penzionera Ante Gavranića. Dakle mlađi brat se zove Cuvee Terra Rossa, a čini je kupaža merlota 60 posto, terana 30 i borgonje 10 posto. Grožđe za ovo vino raslo je na položajima: Kaligarići, Lokvadić, Bašarinka, Kršete u mladim vinogradima zasađenim u razdoblju od 2004.-2009. godine, na nadmorskim visinama od 30-100 metara.

Položaji su okrenuti u smjeru jug-zapad, vinograd je položen na tipičnu istarsku crvenicu, plitku i kamenitu po kojoj je ovo vino i dobilo ime. Berba je bila početkom do sredine rujna, a vinifikacija vina provodila se je odvojeno. Maceracija je bila  pet do sedam dana ovisno o sorti, a potom je slijedilo odležavnje u inox bačvama u devet mjeseci zasebno svaka sorta. Pred plasman na tržište slijedilo je zajedničko kupažiranje svih sorti u inoxu od mjesec dana te onda još mjesec dana u boci.

Vino ima lijepu rubin crvenu boju, sa svjetlijim rubovima, djelomično je gusto i bistro. Intenzivnost mirisa je djelomično izražena do izražena a kakvoća mirisa je solidna i ugodna te fino asocira na malinu i kupinu s divlje korune, potom dolazi malo zemljanih tonova, pa onda malo začina u obliku papra, te se kasnije pojavljuje i mala nota čokolatina sa višnjom.

Vino je suho, djelomično toplo i ugodno mekano čak i lagano baršunasto što je svakako zasluga merlota kojeg ima najviše. Djelomično je svježe, tanično i slankasto sa srednjim tijelom. Vino je uravnoteženo jer je postignuta dobra ravnoteža između meke i tvrde strane. Intenzivnost u ustima je djelomično izražena, dok je vino u ustima solidne trajnosti te fine kakvoće.

Mogu zaključiti da je vino harmonično te spremno za konzumiranje u sljedećih godinu do dvije. Enološki dvojac Latal-Buđinski uspio nam je podariti još jedno dobro vino za pristojan novac koji si možemo priuštiti za nedjeljni ručak uz lagani roštilj ali i jako dobar izbor za točenje na čaše u restoranima i barovima. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter