Enoteka: Terra O

Terra O
Terra O

Ime vina: Terra O
Godina berbe: 2009.
Proizvođač: Weingut J.Heinrich
Lokacija: Deutschkreuz/Burgenland
Temperatura serviranja: 14-16 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: Janjetina na padelu
Ocjena: 8,9/10
Cijena (mpc): 200,00 kn (Wein searcher)

Kada smo 2009. godine Karin i ja odlučili provesti godišnji odmor u Burgenlandu, smjestili smo se u mađarskom gradu Sopronu te dogovorili posjete kod vinara Heinricha. Nakon samo deset minuta vožnje došli do mjesta Deutschkreuz te sa lakoćom našli vinariju Heinrich. No, mojom greškom došli smo do krivog Heinricha, Johanessa jer naš pravi Heinrich Gernot bio u mjestu Gols oko 60 kilometara sjevernije.

Taj dan posijetili smo podrum Heinrich Gernot, a sutadan smo se vratili kod Heinricha Johanessa te njegove kćerke Silvie. Na taj način smo u dva dana probali vina od dvije temeljne crne sorte grožđa u Burgenlandu, zweigelt kod Gernota u sjevernom dijelu Burgenlanda, te modru frankovku kod Johanessa i Silvije u južnom dijelu Burgenlanda.

Modra frankovka je sorta grožđa koja se u Austriji zove Blaufrankisch, a dva kilometra dalje u mađarskom dijelu Burgenlanda zovu ga Kekfrankosch. Vinarija Johanessa i Silvie Heinrich ima 40 hektara vinograda i svi se nalaze u okolici pitoresknog mjesta Deutschkreuz na bijeloj zemlji.

Od tih 40, oko 30 hektara vinograda zasađeno je modrom frankovkom. U njihovim vinogradima rastu i međunarodne  sorte kao što su cabernet sauvignon, merlot i syrah te zweigelt i nešto malo pinota crnoga. Od desetak etiketa koliko podrum proizvodi meni se jako svidjela kupaža "Terra O" iz odlične berbe 2009. koju sam zahvaljujući mojem austrijskom prijatelju Wolfangu imao priliku kušati, pa ću s vama podijeliti moje viđenje.

Cuvee "Terra O" je spoj modre frankovke, cabernet sauvignona, merlota i syraha. Berba je trajala od početka rujna za ranije sorte, a završila sa syrahom 25. rujna! Nakon berbe maceracija je trajala dvadeset dana, slijedilo je odležavanje od dvadeset mjeseci u barrique bačvicama.

Vino ima duboku rubin crvenu boju, gusto je i bistro. Intenzivnost mirisa je izražena a kakvoća mirisa jako fina. Na nosu dominira nota vanilije te bobičastog voća prvenstveno ribizla i borovnice, slijedi nota crnoga papra pa onda dolazi i nota čokolade te suhe šljive.

Vino je suho, toplo i mekano, čak ide prema baršunastome, ugodno je svježe s finim taninima i odličnom mineralnošću. Ima puno tijelo te je uravnoteženo i vrlo intenzivnog okusa u ustima s vrlo elegantnim i lijepim after tasteom gdje dominiraju ribiz i vanilija. Vino je harmonično, sada je u jako dobroj formi te može u dobrim uvjetima čuvanja trajati još barem 5-6 godina. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter