Enoteka: Teran Rose i Moët Ice Impérial


Istarska vina

Ime vina: Teran Rose

Godina berbe: 2015.

Proizvođač: vina Geržinić

Lokacija: Ohnići, Istra

Temperatura serviranja: 8-10 stupnja Celzija

Gastro preporuka: tagliatele s kozicama na crveno

Ocjena: 9,2/10

Čaša: Malvazija Riedel Glass

Cijena (mpc): 55,00 kuna (Tri J, Poreč )

Rose Geržinić

Uz već etablirane iskusne vinare, bogatsvo istarske vinske scene su mladi vinari koji se stalno pojavljuju s novim idejama i novim zanosom te željom i voljom da prate trendove u vinskom svijetu i istražuju želje i prohtjeve sve zahtjevnije vinske publike koja vlada tržištem. Naime prošla su vremena kada su se vina tradicionalno konzumirala u oštarijama uz briškulu i trešete, sad vino pije jedan novi tip publike i vino se sve više osim u restoranima, konzumira u barovima gdje ga do prije par godina nisu ni posluživali. Mala obiteljska vinarija Geržinić iz sela Ohnići koju vode braća Marko i Marino upravo je pravi primjer moderne vinarije novoga doba. Danas bih sa vama podijelio svoje viđenje Rosea Geržinić iz berbe 2015., zato jer volim pratiti vina u kontinuitetu, a Geržiniću je na lanjskoj Vinistri 2015. zlato za rose izmaklo za dlaku, no ove godine nije. Geržinić rose 2015. je napravljen od 100 posto grožđa terana, koji raste na položaju „stara boška“ u blizini sela Ćuki. Geržinići su ove godine na Vinistri, osim za rose dobili zlatnu medalju i za malvaziju 2015., sauvignon bijeli 2015. te odležani teran 2012. i za izvrsno maslinovo ulje, dakle možemo reći da je za njih godina počela jako dobro. Vino krasi jako  lijepa svjetla rose boja koja se preklapa između višnje i trešnje, kristalno je bistro i djelomično gusto. Dok čaša miruje, intenzivnost mirisa je izražena, a miris je fin i ugodan čak šarmantan i razigran. Na prvo mirisanje dolazi mi nota kupine i šumske jagode, kasnije se pojavljuje i nota maline te ružinih latica i na koncu se javlja i lagana nota crvenog citrusa. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a sa druge strane ima sjajnu svježinu. Nadalje, krase ga ugodni svilenkasti tanini, te je ukusno, a krasi ga srednje tijelo. Vino ima sjajnu ravnotežu te su mu desna i lijeva strana odlično uravnotežene. Intenzivnost okusa je izražena, vino u ustima ima jako dobru trajnost, vino je fino, ukusno, a na after tasteu dolazi mi nota maline. Vino se pije lagano i ugodno te predstavlja pravi odabir u ovim toplim ljetnim mjesecima. Pravi ga je užitak ispijati, samoga ili ga sljubiti s hranom, a odlučio bih se spariti ga sa tagliatelama sa kozicama na crveno.

 

Francuska vina

Ime vina: Moët Ice Impérial

Godina berbe: Više berbi zajedno

Proizvođač: Moët & Chandon

Lokacija: Reims, Francuska

Temperatura serviranja: 6-8 stupnja Celzija

Gastro preporuka: pršut melon ili rezano voće

Ocjena: 8,8/10

Čaša: Bordeaux Vinum Riedel Glass

Cijena (mpc): 370,00 kuna (Cicibela Rovinj)

Ice Impérial

Nova vremena koja dolaze, ruše pojedine tabue koji su godinama bili prisutni na enogastro sceni, a sve je to usmjereno ka boljoj prodaji pojedinih proizvoda, te približavanje istih proizvoda novoj, publici. Najbolji primjer je trend koji je počeo prije desetak godina, a to je, do tada nezamislivo, konzumiranje konjaka s ledom ili pak rashlađenog na -20 stupnjeva, ovisno o kojem tipu konjaka se radi. Ovaj trend slijedio je još hrabriji i neobičniji pothvat, a to je šampanjac koji se pije s ledom, Moet Ice Impérial !  Ovaj uzmak od tradicionalnog načina ispijanja dva plemenita pića je svojevrsno dodvoravanje i približavanje mlađoj publici koja izlazi u klubove i posjećuje razne tipove partija. Kad sam bio gost grupacije LVMH saznao sam od njih da im nekoliko timova stručnjaka za marketing cijelu godinu rade na pronalaženju novih ideja i ispitivanju tržišta koje će pospješiti prodaju njihovih proizvoda. Danas bih s vama podijelio svoje viđenje šampanjca Moët Ice Impérial koji je kreiran za mlađu publiku koja voli partijati i opuštati se po barovima. Proizvođač je pomno odabrao omjer među šampanjskim sortama, tako da je stvoren jedan izvrstan asemblaž ili mješavina u omjeru pinot noir (40-50 posto) u kojoj pinot daje intenzivnu voćnost kao i strukturu tijela. Pinot meunier (30-40 posto), daje punoću  i mesnatu teksturu, za bogatstvo okusa, dok chardonnay (10-20 posto) daje osvježavajući završetak. Neprovreli šećer koji se kreće oko 50 g na litru biti će ipak malo razrjeđen s kockama leda te će ovom nektaru dati jednu lijepu zaokruženu slatkoću. Vino ima lijepu zlatno žutu boju s jantarnim rubovima, kristalno je bistro te ima lijepu i bogatu perlažu. Na mirisu dominira tropsko voće u obliku manga, guave pa se onda javlja i nektarina dok se kasnije pojavljuje i nota šumske jagode te maline. Vino je slatko, djelomično mekano, ali ima lijepu svježinu te lijepo trajanje u ustima, djelomično je uravnoteženo, jer mu ipak slatkoća prevladava na okusu no u kombinaciji s tri-četiri kocke leda poslužen u većoj bordoškoj čaši izvrsno je osvježenje. Može se poslužiti i uz neke voćne dodatke kao što su menta, limeta ili grejp, no lijepo se slaže i sa svježim jagodama i malinama. Pravi pogodak za osvježenje na nekom ljetnom pool-partiju, a za enogastro sljubljivanje preporučio bih rezano voće ili pak mekani pršut tipa San Danielle s melonom.

Piše Emil PERDEC


Podijeli: Facebook Twiter