Enoteka: Teran Poletti i Bernard Bohemian Ale


Piše Emil Perdec

Istarska vina

Ime vina: Teran

Godina berbe: 2013.

Proizvođač: Vina Poletti

Lokacija: Markovac, hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 14-16 stupnja Celzija

Gastro preporuka: pljukanci sa šugom od istarskih kobasica

Ocjena: 9,2/10

Čaša: Cabernet Riedel glass

Cijena (mpc): 80,00 kuna (Cicibela, Rovinj)

Još uvijek traje nesretna priča koja je zadesila ponos istarskog vinarstva i vinogradarstva terana. Nažalost slovenski susjedi ne popuštaju u svojoj suludoj nakani da si prisvoje ime terana kao isključivo svojeg, mada brojne činjenice govore drukčije. Kako sada stoje stvari istarski vinari će i dalje na etikete stavljati oznaku teran bez obzira na moguće eventualne sankcije. Nažalost nije dobro što se politika uvukla u ovaj problem oko terana, jer političari često znaju više zakomplicirati nego pomoči. Tako da se ne bih iznenadio da budući ministar poljoprivrede dođe za par mjeseci u Istru i obeća da će upravo on riješiti taj gorući problem. Peter Poletti iz Markovca, već godinama spada među najbolje istarske vinare i dugi niz godina na tržištu se dokazuje kvalitetnim vinima. Upravo ovih dana na tržište je pustio cabernet sauvignon iz 2011. i teran iz 2013., a malvaziju i chardonnay iz berbe 2014., koji su mu udarne bijele sorte gotovo ni nema više na lageru. Danas bih sa vama  iz bogatog izbora vinarije Poletti, podijelio svoje viđenje terana iz berbe 2013. godine. Grožđe za ovo vino raslo je u blizini sela Markovac na dubokoj istarskoj crvenici na mikro lokaciji Rogovići. Berba je bila ručna krajem rujna, a fermentacija i maceracija trajale su dvadeset dana. Nakon toga vino je osamnaest mjeseci školovano u većim hrastovim bačvama od tisuću litara, a nakon punjenja u boce još šest mjeseci provelo je u mirovanju. Vino krasi lijepa rubin crvena boja s ljubičastim refleksijama, vino je bistro i djelomično gusto ! Vino sam natočio u veću bordošku čašu i pustio ga da se u njoj postupno razvija!

Dok čaša miruje, intenzivnost mirisa je izražena a miris je fin te se vino lagano otvara. Na nosu se prvo otvara nota dima praćena notom višnje i malo čokolade, kasnije dolazi i nota mente dok se na kraju javlja i nota gume, dakle kompleksnost miris je bogata. Vino je suho djelomično toplo i djelomično mekano, s druge strane krasi ga dobra svježina, a tanini su mekani i nježni. Vino krasi izvrsna mineralnost te ga krasi  srednje tijelo. Djelomično je uravnoteženo, budući da mu ipak desna strana sa svježinom malo prevladava u odnosu na lijevu stranu. Intenzivnost okusa je izražena, trajnost je jako dobra a na after tasteu se javlja zdrinjula (dren). Vino je harmonično, lijepo se pije te u dobrim uvjetima čuvanja može trajati barem pet do šest godina. Gastronomski bih ga preporučio uz pljukance sa šugom od domaćih kobasica.

Češko pivo

Ime pića: Bernard Bohemian Ale

Proizvođač: Rodinný pivovara

Lokacija: Humpolec/Češka

Temperatura serviranja: 10-12 stupnja Celzija

Gastro preporuka: ombolo s gradela

Ocjena: 9,2/10

Čaša: Riedel Ouverture beer glass

Cijena (mpc): 13,98 kuna (Mas Plenum, Buje)

Nedavno sam imao priliku sudjelovati na izvrsnoj radionici o pivu, koju je organizirao Hrvatski sommelier klub u vinoteci restorana „Milan” na Stoji. Voditelj radionice bio je prvi hrvatski pivski sommelier Zvonimir Pelko iz Buja uz asistenciju supruge. Radionica je trebala trajati tri sata i trebali smo kušati osam piva, no na kraju smo se zadržali pet sati i degustirali smo 11 piva. Zvonimir je degustaciju odradio maestralno i otkrio nam je samo dio svog bogatog znanja te predstavio samo mali dio pivskog svijeta. Tema su bila kraft piva. Izraz kraft upotrebljava se za male i neovisne proizvođače koji u izradi primjenjuju vrlo inovativan i eksperimentalan pristup. Njihova piva su posebna jer proizvodnji pristupaju strastveno i kreativno uz nekonvencionalne recepture. U doslovnom prijevodu pojmu kraft bliska je naša riječ vještina. Iako kraft piva dolaze u malim volumenima proizvodnje i ona postaju sve prisutnija na tržištu. Zvonimir Pelko vlasnik je firme “Mas Plenum”  iz  Buja te ima najveći izbor kraft piva u Hrvatskoj, a ja bih s vama danas podijelio viđenje češkog piva Bernard Bohemian Ale. Ovo pivo je prošle godine osvojilo nagradu za najbolje svjetsko pivo u stilu Belgian-style Pale Ale. Pivovara Bernard osnovana je još u 16. stoljeću u češkom gradu Humpolecu koji se nalazi na pola puta između dva najveća češka grada Praga i Brna. Godine 1991. je privatizirana, novi vlasnici zapuštene pivovare postali su Stanislav Bernard i partneri i vrlo brzo su postali poznata premium marka u cijeloj Češkoj. Boja ovoga piva je lijepa i elegantna, krase je note starog zlata koje idu prema karamelu. Po točenju u čašu pjena je čvrsta i postojana, te se umjereno širi po čaši. Na nosu mi dominira travnata nota koju prati nota kvasca, a slijedi biljna nota koja podsjeća korjenasto povrće, potom slijedi nota karamele. Kasnije se javlja jedna zanimljiva nota koja me vratila u djetinjstvo kada smo sušili žito i ovas na suncu, znači nota žitarica. Pivo je na okusu suho, toplo te mekano i vrlo pitko. Krasi ga puno tijelo. Pivo je na okusu uravnoteženo te ima dobru svježinu, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost je postojana s dugačkim kvalitetnim završetkom. Pivo je harmonično, lijepo se pije a na after tasteu javlja se nota badema. Ovo pivo sam kušao s ombolom pečenim na gradelama uz malo kuhanega kapuza i ta je kombinacija bila izvrsna.


Podijeli: Facebook Twiter