Enoteka: Teran Degrassi


Ime vina: Teran Terre Rosse
Godina berbe: 2007.
Proizvođač: Vina Degrassi
Lokacija: Bašanija, Istra
Temperatura serviranja: 14-16 Celzija
Gastro-preporuka: ombolo i kobasice na tradicionalan način
Ocjena: 8,8/10
Cijena (mpc): 83 kuna (Cicibela, Rovinj)

Moreno Degrassi je čovjek koji je definitivno obilježio zadnjih 15 godina hrvatskog vinarstva te je njegov doprinos na hrvatskoj vinskoj sceni izuzetno velik. Kad pogledamo količinu različitih etiketa s kojima izlazi na tržište, shvatit ćemo da u njemu leži želja za isprobavanjem novih vina i dostignuća u vinskom svijetu. Također i pionirski pokušaji s neobičnim sortama za Istru kao što su Petit Verdot i Viognier dokazuju nam Morenovu želju za istraživanjem mogućnosti istarskog teroiara.

Ako se vratim na kraj prošlog stoljeća, u 1997./98., sjećam se da je Degrassi imao uvjerljivo najjaču liniju crnih vina na ovim prostorima, tada se prvi odvažio napraviti prvu pravu bordošku kupažu u Hrvatskoj. Slobodno zaključujem da je Moreno vizionar u hrvatskom vinskom svijetu te je tijekom ovih godina bio odličan primjer mnogim mladim vinarima koji su stasali na ovim prostorima.

Danas bih se osvrnuo na Teran Terre Rosse iz berbe 2007., koji dolazi iz vinograda u Petroviji te se nalazi na svojevrsnom istarskom "Grand Cruu" za Teran, a to je okolica šume Bosco Grande. Naime, na ovom širem području odlične Terane rade i Coronica te Kraljević. Ovaj vinograd je na vrlo blago nagnutom terenu prema jugozapadu, a sa sjeverne strane zaštićen spomenutom šumom Bosco Grande, na dubokoj crljenici daje izvrsne rezultate.

Nakon berbe koja je bila sredinom rujna vino je poslije maceracije odležalo trideset mjeseci u korištenim barriqueima francuskog hrasta. Ako se na ovaj način koristi rabljeno drvo, sačuva se duša terana, a daje mu se ozbiljnost crne sorte. Vino ima lijepu rubin crvenu boju s tamnijim rubovima koji idu prema granatu, bistro je i gusto.

Nakon dekantiranja i disanja intenzivnost mirisa postaje izražena, a miris jako kvalitetan i fin. Prvo na nosu osjećam ugodnu notu vanilije pa ide prema pekmezu od šljive te mi se još javlja i nota borovnice, te malo klinčića ali i nota griote. Mislim da vino ima djelomično bogatu kompleksnost. Suho je, toplo i mekano, s druge strane ima lijepu svježinu te dobru taničnost i finu mineralnost te puno tijelo. Ima dobru ravnotežu, dobru intenzivnost okusa te finu trajnost u ustima. Kakvoća mu je jako dobra. Vino je harmonično te je sada u pravoj formi za pijenje te u svome vrhuncu. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter