Enoteka: Teran Benvenuti

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Ime vina: Teran
Godina berbe: 2011.
Proizvođač: Vinarija Benvenuti
Lokacija: Kaldir/Istra
Temperatura serviranja: 16-18 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: potrbušina iz pećnice s krumpirima
Ocjena: 9,1/10
Cijena (mpc): 148,00 kn (Cicibela Rovinj)

Terroir je izraz koji se koristi u vinogradarstvu i vinarstvu, a predstavlja kada imamo pravu lozu, posađenu na pravoj zemlji, tu je i klima koja joj savršeno odgovara. Upravo je teran već stotinu godina svoj najbolji terroir našao u Motovunu i njegovoj bližoj okolici. Naravno da uz sve ovdje navedene uvjete postoji još jedan maleni, ali vrlo bitan čimbenik, a to je čovjek.

Vinarija Benvenuti iz Kaldira je u zadnjih deset godina jedna od najbitnijih istarskih obiteljskih vinarija. Počeli su sramežljivo sa svježom malvazijom kojom su stvorili jedan novi stil različit od dotadašnjeg zapadno-istarskog stila. Kasnije su kolekciju nadograđivali odležanom malvazijom, odležanim teranom te kolekcijom desertnih vina koja će uskoro okruniti jedinstveni TBA od terana, dobiven od prosušenih bobica.

Nedavno sam premijerno kušao teran iz 2011. berbe koji je na tragu odličnoj berbi  2008. koja je na Vinistri proglašena najboljim odležanim teranom. Dakle, danas bih s vama podijelio svoje viđenje terana iz berbe 2011.

Berba je bila sredinom rujna od grožđa koje raste na mikrolokaciji Španjole na 300 metara nadmorske visine na blagim padinama bijele zemlje. Nakon prerade vino je macerirano 20 dana, potom je odležalo u bačvama od slavonskog hrasta zapremine 2.000 litara u razdoblju od dvije godine, potom će odležati šest mjeseci u boci prije planiranog puštanja na tržište u travnju ove godine.

Vino je bistro i gusto jer se dosta brzo zaustavlja pri vrtnji u čaši, te ima duboku rubin-crvenu boju s ljubičastim rubovima što nas već u startu vodi prema pravim karakteristikama terana. Nakon što se vino u velikoj bordoškoj čaši otvorilo, dolazi do izražaja izražena intenzivnost i jako fin miris, mada još uvijek malo divlji.

Na nosu prvo dolazi nota zrele višnje, te malo dima i cedrovine, a kasnije se pojavljuju i začinske note. Nakon druge vrtnje dolazi do izražaja nota čokolade, te malo kože i na kraju slatkasti džem od kupine. Vino je suho, toplo i djelomično mekano, s druge strane svježe i tanično s finim taninima te vrlo ukusno i mineralno, što je pravi odraz motovunskog teroira.

Vino krasi robusno tijelo i dobra ravnoteža između lijeve i desne strane jer je sa 14,7 volumnih postotaka alkohola odlično izbalansirano sa tipičnom teranovom svježinom. Intenzivnost okusa je izražena, a trajnost u ustima je vrlo duga. Na after tasteu dolazi  putrasta nota.

Vino je harmonično jako dobroga potencijala, mada mu još treba dati malo vremena u boci, a punu spremnost imat će za otprilike godinu dana. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter