Enoteka: Teran Barbarossa


Klaudio Tomaz pripada novoj generaciji istarskih vinara čija je velika želja i volja za vinogradarstvom i vinarstvom na istarskoj vinskoj sceni donijela pravi povratak originalnog motovunskog terana koji je stoljećima bio sinonim za izvrsno vino iz Istre. Nažalost, izuzetno lošom privatizacijom Podruma Motovun sve se svelo samo na prodaju grožđa koje su kupovali redom svi istarski vinari koji su htjeli imati dobar teran.

Danas vinarija Tomaz obrađuje 13 hektara vinograda, od čega polovica pripada teranu. Veći dio vinograda je star 50 godina, a manji dio je sađen pred šest godina. Prekrasne padine koje idu od Motovuna prema Brkaču bile su godinama jedan od najtipičnijih "Grand Crua" na ovim prostorima, osunčanost je bila gotovo svakodnevna, a dolina rijeke Mirne donosila je prijeko potrebnu svježinu i odličan balans između dnevne i noćne temperature.

Treba naglasiti da Tomaz uz izvrstan teran radi i jako dobru svježu malvaziju koja je već nekoliko godina u samome vrhu istarskih malvazija, a lani je napravljen iskorak i s odležanom malvazijom. Sve me ovo podsjeća na put koji su pred desetak godina prolazili Klaudijevi susjedi Benvenuti, koje on izuzetno cijeni i poštuje.

Danas ćemo kušati Teran Barbarossu koji odležava 12 mjeseci kombinirano u velikim hrastovim bačvama i u korištenim barrique bačvama, onda ide šest mjeseci u inoks da bi se sljubio te još toliko provede u boci prije nego što dođe na tržište. Vino ima lijepu duboku rubin crvenu boju s purpurnim rubovima, bistro je i djelomično gusto.

Intenzivnost mirisa je izražena i jako fina. Na prvi nos dolaze mi note tosta i dima tipične za koru kruha pečenu na ognjištu koja se stavlja u istarsku supu. Onda dolazi nota višnje i trešnje, čak i čokolatina pa potom malo vanilije, a u tragovima ima i notu zelenog papra.

Vino je suho, djelomično toplo i mekano, s druge strane je svježe, tanično s finim sitnim taninima i ukusno s dozom mineralnosti.

Krasi ga puno tijelo, možda je djelomično uravnoteženo jer tvrda strana s taninima i svježinom ipak malo dominira nad mekom stranom. Ima izraženu intenzivnost okusa te trajan okus, ugodan after taste s malo vanilije i maslaca.

Kakvoća mu je fina, harmonično je te spremno za trošenje, uz dobro čuvanje može izdržati još 7-8 godina. Uz njegove dobre svježine i ugodne tanine preporučujem roladu od svinjskog filea punjenu istarskim kobasicama i sirom a la Mesnica Milan u Vodnjanu. (Emil PERDEC)

Ime vina: Teran Barbarossa

Godina berbe: 2011.

Proizvođač: Vinarija Klaudio Tomaz

Lokacija: Motovun/srednja Istra

Temperatura serviranja: 12 - 14 stupnjeva Celzija

Gastro preporuka: svinjska rolada a la Mesnica Milan

Ocjena:  8,7/10

Cijena (mpc): 80 kn (Žuto stablo)


Podijeli: Facebook Twiter