Enoteka: Sveti Roko

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Plavac mali, Sv. Roko
Godina berbe: 2010.
Proizvođač: Vinrija Saints Hills
Lokacija: Komarna, Dalmacija
Temperatura serviranja: 14 - 16 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: ramstek, srednje pečen
Ocjena: 8,75/10
Cijena (mpc): 163 kune (Cicibela, Rovinj)

Vinarija Saints Hills osnovana je 2006. godine s idejom da iz svojih vinograda u Istri i Dalmaciji proizvodi vina od autohtonih hrvatskih sorti, što je prvi takav primjer u Hrvatskoj koji je došao iz privatne inicijative. U Radovanima se nalazi vinograd Sveti Ante, na Dingaču vinograd Sveta Lucija, a najzad smo dočekali i berbu 2010. s najneobičnijeg položaja iz Toljeva trojstva - Sveti Roko.

Vinograd Sv. Roko smješten je u Komarni, na korijenu poluotoka Pelješca, blizu mjesta gdje bi se trebao graditi toliko spominjani most. Budući da Ernest Tolj sljedeće godine završava modernu vinariju u selu Oskorušno na Pelješcu, njemu bi otvaranjem mosta vinograd i podrum bili izvrsno povezani, no zasad još uvijek mora grožđe nakon berbe voziti u Dicmo nadomak Sinja, gdje se nalazi privremena vinarija.

Šire područje Komarne poznato je stoljećima po vinogradarstvu, ali na tom mikrolokalitetu nikad nije sađena loza. Jugozapadni obronci su iznimno strmi, teško obradivi i puni vapnenca, koji štiti lozu od suše. Da bi preživjela, loza mora tražiti crvenu zemlju duboko ispod tog zaštitnog sloja.

Sve ove činjenice natjerale su Tolja na neobičan, ali hrabar potez da upravo ovdje posadi vinovu lozu, na 16 hektara zemlje. U vinogradu je većinom plavac mali s neznatnim dodatkom crljenka. Dakle, berba 2010. prva je u vinogradu Sveti Roko, tako da su prinosi bili doista mali, oko kilogram po trsu.

Berba je bila sredinom mjeseca rujna, uslijedila je maceracija dvadesetak dana, pa onda jednogodišnje odležavanje u barrique bačvicama te još osam mjeseci u boci pred nedavno puštanje na tržište.

Vino krasi rubin crvena boja, bistro je i gusto. Intenzivnost mirisa je ugodno izražena, kakvoća je fina, a kompleksnost mirisa je bogata. Dominantna nota šumskog voća pokazuje se u obliku višnje, crnog ribiza, potom dolazi nota crvenog papra, a na kraju čak i čokolade i malo paprike. Kada se vino ozrači, dolazi nota vanilije od odležavanja u drvu.

Vino je suho, toplo djelomično mekano, s druge strane svježe te tanično, a ipak ugodno slano i vrlo ukusno. Ima puno tijelo te je uravnoteženo, izražene intenzivnosti okusa i lijepe trajnosti, fine kakvoće, harmonično je i spremno za trošenje. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter