Enoteka: Sur lie Pilato i Cuvee Stobi


Ime vina: Malvazija Istarska

Godina berbe: 2011

Proizvođač: Vina Pilato

Lokacija:  Vižinada/Hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 12-14 stupnjeva Celzija

Gastro preporuka: Škarpina u pećnici sa

krumpirima

Ocjena: 9,1/10

Čaša: Extreme Restaurant Riesling / Sauvignon Riedel glass.

Cijena(mpc): 130,00 kn (Cicibela Rovinj)

Sur lie Pilato

Pred kraj prošlog stoljeća kada se istarska vinska scena počela zahuktavati samo su pojedini istarski vinari imali dva tipa Malvazije, svježu i odležanu. Kad gledamo iz današnje perspektive

onda gotovo da nema vinara koji ne radi dva tipa malvazije, a neki čak i tri ili četiri. Odležana Malvazija prošla je svoju evoluciju koja je kroz vrijeme bila podložna trendovima. Na početku su se koristile nove barrique bačve, što se nije pokazalo kao najsretnije rješenje, jer je u tom slučaju nestajao identitet Malvazije. Kasnije

su se počele koristiti bačve od hrasta većih zapremina, pa je onda slijedila primjena bačvi od akacije. Danas vinari često koriste kombinaciju novih i rabljenih barrique bačvica te bačvi većih zapremina. Eliđo Pilato jedan je od najboljih istarskih vinara kada su bijela vina u pitanju, njegov omjer proizvodnje vina je 85:15 u korist bijelih, te je ove godine svoju kolekciju oplemenio s odležanom malvazijom iz berbe 2011. Grožđe je brano malo

kasnije kao izborna berba, dakle u drugoj polovici rujna sa crvene zemlje na položaju Paljuhi, a iz ove ograničene serije dobiveno je samo 2.000 boca. Dakle nakon berbe grožđe je fermentiralo u drvenim bačvama te je kasnije na vlastitim kvascima odležavalo u kombinaciji novih i rabljenih barrique bačvica. Nakon toga vino je

prebačeno u inox da malo odmori te kasnije u boce u kojima je provelo 6 mjeseci prije puštanja na tržište. Vino ima lijepu slamnato žutu boju kristalno je bistro i gusto. Vino treba malo više vremena da se otvori no intenzivnost mirisa je izražena a miris je fin i ugodan. Na prvi nos dolazi mi nota vanilije praćena sa tonovima

zelene ljuske oraha te čak i malo koprive. Kasnije dolazi do izražaja i tipična malvazijina nota cvijeta bagrema te malo suhe trave ali i lagana začinska nota. Vino je suho, toplo, mekano, a sa druge strane djelomično je svježe sa prisutnim taninima i vrlo ugodnom mineralnošću čak i slanošću koja mi ostaje u ustima. Vino krasi puno tijelo, a mogu reći da je vinu uravnoteženo s dobrom intenzivnošću u ustima te dobrom trajnošću okusa koja ide

preko desetak sekundi. After taste mi daje maslac te malo gorkoga badema u okusu. Vino je fine kakvoće te je harmonično i ne treba žuriti sa ispijanjem a u dobrim uvjetima čuvanja može trajati barem pet godina. Gastronomski bih ga sljubio sa finom ribom u pečnici sa malo krumpira i aromatičnoga bilja.

Makedonska vina

Ime vina: Cuvee Stobi

Godina berbe: 2013

Proizvođač: Vinarija Stobi

Lokacija: Tikveš/Makedonija

Temperatura serviranja: 10-12 stupnjeva Celzija

Gastro preporuka: Hladni naresci

Ocjena:  8,9/10

Čaša: Malvazija Istarska Riedel glass

Cijena(mpc): 40,00 kn (Cicibela Rovinj, na upit)

Stobi Cuvee

Prošli vikend održan je u Zagrebu najznačajniji hrvatski vinski sajam pod organizacijskom palicom gospodina

Ivana Dropuljića. Ovaj uporni i radišni čovjek došao je do 9. izdanja međunarodnog sajma vina i kulinarstva koji nosi naziv: "Vino.com". Sajam je sjajno organiziran i jako dobro prosječen sastoji se od mnogo kreativnih radionica i prilike za kušanje puno dobrih vina iz cijeloga svijeta, ali i zemalja regije. Redoviti izlagači su i

makedonske vinarije, a među njima se ističe vinarija Stobi. Ova velika vinarija koja obrađuje 600 ha vlastitih vinograda, smještena je u vinogorju Tikveš, koje se smatra najznačajnijim vinogorjem u Makedoniji. U vinogorju Tikveš je zasađeno ukupno 10.000 ha vinograda, a moderno uređen podrum vinarije Stobi, ima kapacitet od 4,5 milijuna litara vina. Vinarija je ime dobila po arheološkom nalazištu Stobi koji se nalazi u neposrednoj blizini vinarije. Stobi na tržištu ima preko 30 etiketa različitih vina, od autohtonih i internacionalnih sorti a preko 75 posto vina ide u izvoz što u zemlje regije što u Europu i SAD. Sinonim za vina Makedonije su crna vina

pogotovo dobivena od sorte Vranac no ovaj put među njihovim brojnim vinima koje sam kušao zaintrigiralo me je jedno solidno bijelo vino Cuvee Stobi, koje je kupaža tri bijele sorte Rkaciteli, Župljanka i Žilavka. Vino je nakon berbe odležavalo isključivo u inox bačvama te je napravljeno za jednogodišnje uživanje. Vino ima lijepu slamnato žutu boju, kristalno je bistro i djelomično gusto. Dok čaša miruje intenzivnost mirisa je solidno izražena, a kakvoća mirisa je solidna. Na nosu prvo do izražaja dolaze note citrusa koje se miješaju s notom dunje i breskve praćene s malo egzotičnog ananasa. Kasnije se javlja i nota meda od bagrema a završetak mirisa nosi notu ruže. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a sa druge strane djelomično je svježe te ukusno, a krasi ga srednje tijelo. Vino je uravnoteženo sa solidnom intenzivnosti u ustima te dobrom trajnošću okusa a na retro okusu javlja se nota zrele breskve. Vino je harmonično i spremno za trošenje uz dobru platu hladnih mesnih narezaka, vinar je ovo vino predvidio kao jednogodišnje te ga treba popiti do slijedeće berbe.

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter