Enoteka: Sunset rose

Libanonsko vino Ksara (Arhiva)
Libanonsko vino Ksara (Arhiva)

Ime vina: Sunset rose
Godina berbe: 2011.
Proizvođač: Château Ksara
Lokacija: Dolina Bekaa/Libanon
Temperatura serviranja: 8-10 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: Mediteranska  salata
Ocjena:  8,5/10
Cijena (mpc): 72,00 kn (Wine Searcher)

Libanonska vinska tradicija stara je oko 5.000 godina, kada su drevni stanovnici Libanona, Feničani, prvi počeli  podizati vinograde. Feničani su izvozili vina u drevni Egipat, Rim te u Grčku. U Libanonu se također nalazi mjesto gdje je Isus izveo čudo pretvaranja vode u vino.

Château Ksara baštini vinarstvo i vinogradarstvo više od 150 godina u kojem se vremenu postavljaju temelji za libanonsko moderno vinarstvo i vinogradarstvo, a utemeljili su ga 1857. godine isusovci.

U povijesti je Libanon prolazio različite uprave, Osmansko carstvo je njime upravljalo do 1918, pod francusku kontrolu dolazi u razdoblju od 1920-1943, kada se postavljaju vrlo čvrsti moderni temelji u vinarstvu i vinogradarstvu te se uvodi sortiment koji je i danas prisutan. U zadnjih dvadeset godina Libanon je prošao mnogo teških trenutaka u nekoliko lokalnih ratova. Upravo stoga je vrijedan podatak da Château Ksara 150 godina neprekidno proizvodi vina, čak i za vrijeme nasilnih promjena i preokreta, što je izvanredan uspjeh.Alpha

Chateau Ksara proizvodi mnogo dobrih vina, no, ja ću vam danas predstaviti jedan jako fini rose koji sam nedavno imao priliku kušati. Samo ime vina "Sunset rose" sugerira da se ovo vino treba piti u opuštenom društvu uživajući u jednom od najljepših dijelova dana a to je zalazak sunca. Vino  se dobiva od sorti cabernet franc 50 posto i syraha 50 posto iz najboljih vinograda u dolini Bekaa.

Berba je bila u drugoj polovici rujna, nakon 10 sati maceracije, fermentacija se obavlja na niskoj temperaturi od oko18 stupnjeva Celzija. Nakon što je završila alkoholna fermentacija  vino ide na odležavanje u inox šest mjeseci te proljeće dočeka u bocama spreman za tržište.

Vino ima lijepu ružičastu boju višnje, djelomično je gusto i bistro. Miris je intenzivan i fin te podsjeća na aromu višnje i maline, miris se čak kreće i prema crnom ribizu, ima i malo začinskih nota bijelog papra.

Vino je suho, djelomično toplo i mekano, također je djelomično svježe, lagano tanično i ugodne mineralnosti. Ima puno tijelo te ga možemo proglasiti uravnoteženim mada mu možda malo fali svježine. Intenzivnost je u ustima izražena i jako lijepo traje što je vjerojatno syrahova zasluga. Harmonično je i može u dobrim uvjetima potrajati barem dvije godine. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter