Enoteka: Suita Dobravac

Ilustracija
Ilustracija

Ime vina: Malvazija Suita
Godina berbe: 2012.
Proizvođač: Vinarija Dobravac
Lokacija: Rovinj/Hrvatska Istra
Temperatura serviranja: 8-10 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: salata od hobotnice
Ocjena: 8,5/10
Cijena (mpc): 36,50 kn (Cicibela Rovinj)

U ovih pet godina koliko me moj profesionalni put doveo u Rovinj, svjedok sam kvalitetnog uspona rovinjske vinske scene. Vinarija Dobravac je u ovome trenutku jedna od vodećih tamošnjih vinarija po širini izbora vina, jer u svome portfoliju ima od pjenušca pa sve do fine predikatne berbe prosušenih bobica od muškata.

U svakodnevnoj praksi, prigodom nuđenja vina Dobravac, čujem pohvale i komplimente na "muzički izbor" imena samih vina. Za imena je kao savjetnik bio zadužen poznati rovinjski glazbenik Massimo Brajković, kojeg je ideja bila da se od laganih bijelih pa prema crvenim vinima dižu imena po strukturi samih vina.

Počinje se s laganim pjenušcem Preludio, pa laganom malvazija Suita, nešto jačom malvazijom Sonata, a cuvee bijelih sorti nazvan je Simfonija. Kod crvenih imamo Tocatu i Fugu, a slatko završava Allegrom.

Nedavno sam imao priliku kušati sva Dobravčeva vina koja su u prodaji, te mi je za oko zapela lagana pitka svakodnevna  malvazija Suita, pa ću svoje zapažanje o njoj podijeliti s vama.

Suita predstavlja u muzičkom izričaju višestavačnu instrumentalnu kompoziciju od najmanje tri stavka. Ova vinska suita sastavljena je samo od dvije stavke i to 90 posto malvazije i samo 10 chardonnaya. Berba je bila početkom rujna u 30 godina starim vinogradima na Turnini, što se nalaze na dubokoj istarskoj crvenici na nadmorskoj visini od 55 metara položaja jug-zapad. Nakon berbe slijedila je maceracija od 10 sati pa odležavanje šest mjeseci u inoxu, te onda dva mjeseca u boci pred punjenje.

Za ovo svakodnevno vino koje će na tržište izaći u 3.000 boca, Dobravac se je odlučio koristiti navojne čepove i prozirnu bordošku bocu.

Vino ima lijepu zeleno-žutu boju, kristalno je bistro i djelomično gusto. Miris je ugodan i odmah se otvara, najprije se osjeti nota zelene jabuke, potom cvjetna nota, ali i ona limete te zelene paprike, a kasnije i nota tek pokošene trave.

Vino je suho, djelomično toplo te mekano, djeluje također iznenađujuće svježe i vrlo ukusno. Ima srednje tijelo, uravnoteženo je, dobre intenzivnosti u ustima i solidne trajnosti. Spremno je za trošenje i ima dobru harmoniju, odlično će se sljubiti s hladnim predjelima na bazi morskih plodova. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter