Enoteka: Strijelac iz Fernetići

Sauvignon Sagittarius vinarije Capo
Sauvignon Sagittarius vinarije Capo

Vinarija Capo sigurnim korakom zauzima svoje mjesto na istarskoj, a time i hrvatskoj vinskoj sceni. Sada ima ukupno 7,5 hektara vinograda u rodu i još jedan hektar mlade malvazije koja je u čekanju roda. Ove godine otvorena je kušaonica pa mogu ugostiti grupu do 20 gostiju.

Podrum pod budnim okom drži Elvis Visintin, a predstavnici vlasnika su mladi bračni par Ozren i Ivona. Vinari odabiru razna imena za svoja vina - neki, kao na primjer Dobravac, uzimaju glazbena imena, Trapan vinima daje imena po vjetrovima, a vinarija Capo za svoja odležana vina odlučila se za zodijačke znakove.

Danas ću vam predstaviti sauvignon bijeli, koji je dobio ime Sagittarius (strijelac). Prvi sam ga put kušao 2011. u lipnju, na jednoj probnoj degustaciji. Već me tada to vino podsjetilo na najbolje uratke sauvignona bijeloga iz obližnjih Goriških brda.

Berba sauvignona bila je sredinom rujna u vinogradu na mikrolokaciji Lukoni, koji ima 1,2 hektara, a nalazi se na dubokoj istarskoj crvenici. Nakon berbe maceracija je trajala šest dana, a uslijedila je fermentacija u inoksu i 18-mjesečno odležavanje u drvenim bačvama raznih veličina. Potom je ponovno sve vraćeno u inoks, da se kupažira, i onda se bez filtriranja punilo u boce, u kojima je ostalo još šest mjeseci prije puštanja na tržište.

Vino je osvojilo Decanterovo srebro - svjedočio sam zadovoljstvu ljudi koji su ga kušali na sajmu u Londonu u svibnju ove godine.

Lijepe je zlatnožute boje s tamnijim rubovima, bistro i djelomično gusto. Miris je intenzivan, trajan i vrlo ugodan. Prvo mi dolazi nota vanilije, pa onda ide malo dima, čak i mala nota čipsa od dimljene pancete, slijede zrela kruška i marelica, a na kraju trunak slatkastog cimeta. Vinu svakako treba veća čaša i ne smije biti posluženo ispod 12 stupnjeva Celzija, jer će onda biti zatvoreno.

Suho je, toplo, djelomično mekano. S druge strane ima svježine, mada ne previše, malo se osjeti tanin, a i lijepe je mineralnosti. Uravnoteženo je, okus je intenzivan, no ne i trajan koliko bih očekivao pa stoga ide prema djelomičnoj harmoniji. Vrlo je fine kakvoće i na povratnom okusu ima malu gorčinu i dozu vanilije. Vino je definitivno spremno za konzumiranje, a može potrajati barem još 3-4 godine. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter