Enoteka: Stanko Mrva

Stanko Mrva
Stanko Mrva

Ime vina: Cabernet sauvignon
Godina berbe: 2009.
Proizvođač: Vinarija Stanko Mrva
Lokacija:  Ruban/Slovačka
Temperatura serviranja: 16-18 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: janjeći kotlet
Ocjena: 8,8/10
Cijena (mpc):105,00 kn (Wine searcher)

Zahvaljujući mojem dugogodišnjem poznaniku Mihalu Blahi, poslovnom čovjeku iz Bratislave, koji je veliki zaljubljenik u Istru, redovito dobivam na kušanje najbolja slovačka vina. U zadnjih15 godina koliko ja pratim njihovu vinsku scenu postigli su velik napredak u kvaliteti vina.

Jedan od najboljih podruma u Slovačkoj je vinarija "Mrva Stanko" koju su 1997. osnovala dva prijatelja. Peter Stanko je markentiški stručnjak, a Vladimir Mrva je dugogodišnji vinar.

Vinarija "Mrva Stanko" proizvodi godišnje oko 400.000 boca vina što je vrlo ozbiljna količina, i ne misle ići s količinom preko ove brojke. Vinograde imaju u tri slovačke regije. U malokarpatskoj regiji imaju zajedno s kooperantima bijele sorte: pinot sivi, chardonnay, sauvignon i traminac.

U regiji Nitra crvene sorte: modra frankovka, cabernet sauvignon te lovrijenac. U južnoslovačkoj regiji s kooperantima uzgajaju graševinu, rajnski rizling i cabernet sauvignon. Jer sam do sada probao nekoliko vina ove vinarije, istaknuo bih jako dobar pjenušac, no, ipak iznenađenje su za mene jako dobra crvena vina.

Danas bih s vama podijelio viđenje cabernet sauvignona iz berbe 2009., za kojeg je grožđe brano krajem listopada, te je kasnije bilo na maceraciji 14 dana. Kasnije je vino odležavalo 18 mjeseci u francuskim barrique bačvicama, 30 posto novim bačvama i 70 posto u rabljenim bačvama.

Vino ima lijepu rubin-crvenu boju s tamnijim rubovima, bistro je i djelomično gusto. Intenzivnost mirisa se polako otvara te sa svakom vrtnjom čaše postaje sve bolja, miris je fin. Prvo mi se na nosu otvara nota crnog ribiza koja se kasnije preklapa sa notom vanilije, te malo kasnije dolazi i nota cedrovine.

Nakon sljedeće vrtnje pojavljuju se začinske note u obliku crnoga papra, te malo klinčića, a kasnije se javlja i nota mljevene kave. Dakle, kompleksnost mirisa je bogata.

Vino je suho, djelomično toplo i mekano, s druge strane je ugodno svježe, tanično s finim taninima te ukusno i punoga tijela. Vino je uravnoteženo, ima izraženu intenzivnost te lijepu trajnost, a na after tasteu javlja se malo maslaca i ribiza. Vino je harmonično i u dobroj formi za konzumaciju. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter