Enoteka: Slatka kruna iz Kaldira

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Ime vina: Cuvee Corona grande
Godina berbe: 2010.
Proizvođač: Vina Benvenuti
Lokacija: Kaldir, srednja Istra
Temperatura serviranja: 10-12 stupnjeva Celzija
Gastropreporuka: guščja jetra ili lagani čokoladni desert
Ocjena: 8,75/10
Cijena (mpc): 111 kuna (Cicibela Rovinj)

Corona grande ili velika kruna je toponim iznad Kaldira, malog mjesta u kojem se smjestila vinarija familije Benvenuti. Ovi vrijedni vinari, nakon što su se zasitili zlatnih medalja za svježu malvaziju, vrlo su se pametno okrenuli onome čega kronično fali na istarskoj eno-gastro-sceni, a to su predikatna vina.

Ovo bi vino po hrvatskom zakonu bilo tretirano kao predikatno vino te svrstano u kategoriju "Izborna berba bobica". Vino je iz berbe 2010. te ima 15,1 posto alkohola i ugodnih 118,8 g neprovrela šećera na litru vina. Dakle, nije toliko slatko kao i malvazija i muškat momjanski iz više, također predikatne linije San Salvatore, koja spada u kategoriju "Izborna berba prosušenih bobica".

Corona grande je kupaža od malvazije istarske 75 posto, muškata momjanskog 15 posto i gotovo zaboravljene kaldirske sorte ulovine 10 posto. Ova je sorta nekad bila jako popularna u motovunsko–kaldirskom vinogorju te su je Benvenuti imali u starim vinogradima, ali su ipak napravili nove cijepove koje sada koriste.

Ulovina ima lijepe velike grozdove i bobice, a glavna joj je karakteristika izvrsna aromatika. Grožđe za Coronu grande brano je sredinom rujna, a potom je stavljeno na prosušivanje u drvenim kašetama u trajanju od dva mjeseca. Nakon toga grozd po grozd ide na muljanje te se onda stavlja na petodnevnu maceraciju. Potom slijedi prešanje i pretok te fermentacija u inoxu. Nakon toga vino odležava isključivo u inox-bačvama sljedećih osam mjeseci, pa ide u boce u kojima stoji barem dva mjeseca pred puštanje na tržište. Radi se u malim serijama od 1.500 boca zapremine 0,375 litara.

Vino ima lijepu zlatnožutu boju, kristalno je bistro te gusto. Ima izraženu intenzivnost te jako finu kakvoću mirisa. Na nosu se otvara nota livadnog meda, potom marmelade od marelica, onda mi dolazi nota prezrele breskve, a u pozadini malo kamilice.

Vino je slatko, toplo te mekano i lijepo klizi u ustima. S druge strane, djelomično je svježe i ukusno te ima puno tijelo. Vino je djelomično uravnoteženo jer mu fali malo svježine, u ustima ima fin, lijep i dugačak završetak. Harmonično je te spremno za konzumaciju. Idealno za sljubljivanje s guščjom jetrom ili laganim čokoladnim desertom. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter